Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare, regissör och manusförfattare. Född i Nässjö. -                                                       Ulf Friberg växte upp i Mölnlycke där han verkade som scoutledare i sin hemstad. Han gick på teknisk linje på gymnasiet och arbetade därefter en period vid en elfirma. Han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare, regissör och manusförfattare. Född i Nässjö.

-                                                      

Ulf Friberg växte upp i Mölnlycke där han verkade som scoutledare i sin hemstad. Han gick på teknisk linje på gymnasiet och arbetade därefter en period vid en elfirma. Han började följa med en kamrat på kvällsteaterkurs och tog tjänstledigt för att studera vid teaterlinjen på en folkhögskola. Därefter utbildades han vid Scenskolan i Malmö 1986-1989.

Till Stockholms stadsteater kom han 1990 som medlem av den fasta ensemblen och har varit framgångsrik både som skådespelare och som regissör. Han har även skrivit pjäserna "Polly Ester Show" (1994) och "Rekviem" (1995). Friberg har fått spela flera allvarliga och sensibla yngre män som t.ex. i filmdebuten Hjälten (Agneta Fagerström-Olsson, 1990) och kanske mest notabelt i en av hans största filmroller, den manliga huvudrollen i storproduktionen Jerusalem (Bille August, 1996). I samma stil var också rollen som Klara Finas tillbedjare August i TV-serien Kejsarn av Portugallien (1992). Han är också medlem i humorgruppen Clownen luktar bensin.

På 2000-talet har Friberg spelat i TV-serier som Upp till kamp (2007), De halvt dolda (2009) och Drottningoffret (2010). Han har även en roll i The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011). Friberg debuterade som filmregissör med kortfilmen Bilskroten (2005) och tre år senare vann han Göteborgs Filmfestivals pris för bästa novellfilm med sin Borta bra.

1995/96 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Insatser

Regi
Manus
Producent
Roll
Manusbearbetning

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?