Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1983). Född Per Göran Bertil Engman i Västervik, Småland. Han utbildades vid Scenskolan i Stockholm 1978-1981 och har därefter arbetat vid bl.a. Riksteatern och är alltsedan 1993 vid Uppsala stadsteater. Han menar i likhet med många andra skådespelare att Allan Edwall är en av hans främsta förebilder. Engman hör till den typ av skådespelare som spelar utan större åthävor men också med allvarligt djup som i paret Martin Lima de Farias och Anette Skåhlbergs kortfilmsvit Främlingen (1998),...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1983). Född Per Göran Bertil Engman i Västervik, Småland.

Han utbildades vid Scenskolan i Stockholm 1978-1981 och har därefter arbetat vid bl.a. Riksteatern och är alltsedan 1993 vid Uppsala stadsteater. Han menar i likhet med många andra skådespelare att Allan Edwall är en av hans främsta förebilder. Engman hör till den typ av skådespelare som spelar utan större åthävor men också med allvarligt djup som i paret Martin Lima de Farias och Anette Skåhlbergs kortfilmsvit Främlingen (1998), Betraktaren (1998), Skönheten (2001) och Befriaren (2002). Han hade också en bärande roll i parets långfilm Mamy Blue (1999).

En vardaglig men även lite bondskt klurig framtoning visade han främst som fiskaren i alla serieomgångar av Skärgårdsdoktorn (1997, 1998 och 2000), som gjorde honom känd och uppskattad även av en större publik. Därutöver är han en duktig sång- och musikalartist, vilket inkluderar att han är en utmärkt Elvistolkare. Detta är något som han visat i uppsättningar som Kungarna vid Fyris (2001) på Upsala stadsteater och musikalen Jerka på Göta Lejon (2003).

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Sångare
Framförs av

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?