Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Regissör och manusförfattare. Född Jan Mikael Håfström i Lund.-Mikael Håfström utbildade sig till regissör vid Dramatiska Institutet samt i New York och fick därefter jobb som regiassistent på SVT. Det var även på SVT som han 1989 regidebuterade med Hasselfilmatiseringen Terrorns finger. Håfström kom att göra ytterligare tre Hasselfilmer för TV innan han 1996 regisserade Vendetta, en med svenska mått storslagen actionfilm om Jan Guillous agent Carl Hamilton. 2001 fick han sitt stora genombrott som filmskapare...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör och manusförfattare. Född Jan Mikael Håfström i Lund.

-

Mikael Håfström utbildade sig till regissör vid Dramatiska Institutet samt i New York och fick därefter jobb som regiassistent på SVT. Det var även på SVT som han 1989 regidebuterade med Hasselfilmatiseringen Terrorns finger. Håfström kom att göra ytterligare tre Hasselfilmer för TV innan han 1996 regisserade Vendetta, en med svenska mått storslagen actionfilm om Jan Guillous agent Carl Hamilton. 2001 fick han sitt stora genombrott som filmskapare när hans film Leva livet gav honom en Guldbagge för bästa manus och även en nominering i kategorin bästa regi. Två år senare fick Håfström en ännu större succé med filmatiseringen av Jan Guillous roman Ondskan som såväl fick flertalet Guldbaggar som en nominering till bästa utländska film vid Oscarsgalan. Detta fick de utländska bolagen att få upp ögonen för Håfström och 2005 regisserade han sin första utländska film, thrillern Derailed med Jennifer Anison och Clive Owen i huvudrollerna. Trots att filmen inte blev någon jättetriumf, varken hos kritikerna eller hos publiken, fick Håfström förnyat förtroende i Hollywood och 2007 regisserade han den psykologiska skräckfilmen 1407. Filmen fick ett relativt gott mottagande av kritikerna men framför allt blev den en stor ekonomisk framgång. Därefter har Håfström fortsatt att göra film i USA och 2013 återgick han till sina actionfilmsrötter när han regisserade två av genrens största namn genom tiderna, Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger, i Escape Plan.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Festivalpris Los Angeles 2004 Strandvaskaren (bästa regi, Screamfest LA)
Guldbaggenominerad Göteborg 2004 Bästa regi Ondskan
Göteborg 2004 Bästa manuskript Ondskan
Guldbagge Göteborg 2002 Bästa manuskript Leva livet
Guldbaggenominerad Göteborg 2002 Bästa regi Leva livet

Insatser

Regi
Manus
Manusbearbetning

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?