Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Hans Erik Johan Hansson Kjellgren i Oscars församling, Stockholm. Han är uppväxt på Östermalm som son till en direktör som själv haft skådespelardrömmar och Johan hade därför sin fars fulla stöd när han valde att bli skådespelare. Inledningen på skådespelarbanan var dock ganska trög och det tog flera försök att komma in vid Scenskolan där han utbildades i Göteborg 1981-1984. Han kom först till Folkteatern i denna stad och återvände därefter till Stockholm och stadsteatern där han spelat sedan dess. Han gjorde sin filmdebut som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Hans Erik Johan Hansson Kjellgren i Oscars församling, Stockholm.

Han är uppväxt på Östermalm som son till en direktör som själv haft skådespelardrömmar och Johan hade därför sin fars fulla stöd när han valde att bli skådespelare. Inledningen på skådespelarbanan var dock ganska trög och det tog flera försök att komma in vid Scenskolan där han utbildades i Göteborg 1981-1984. Han kom först till Folkteatern i denna stad och återvände därefter till Stockholm och stadsteatern där han spelat sedan dess.

Han gjorde sin filmdebut som Oscar Björk i konstnärskollektivet på Skagen i Hip Hip Hurra! (1987), där han fick en utpräglat konstnärsbohemisk framtoning. Därefter har han ibland fått spela lite mer obehagliga typer och gjorde det på ett särskilt övertygande sätt under ett par omgångar av serien Rederiet (1998-1999) som en utpräglat hal och slemmigt kriminell del av redarfamiljen Remmer. Rollen och serien gav honom vissa betänkligheter och det väckte en del uppmärksamhet när han så småningom valde att hoppa av och offentligt ta avstånd från serien.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa skådespelare Veranda för en tenor

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?