Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Alternativnamn
Roll
Speaker
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Mikael Åke Persbrandt i Jakobsberg.-Mikael Persbrandt växte upp i Jakobsberg i Stockholms norra förorter som skilsmässobarn och med umgänge i förortsgängen under sina tonår. Han arbetade i diverse yrken som taxichaufför, diskare, servitör och inom långvården innan han utbildade sig vid grundskolan för konstnärlig utbildning vid Münchenbryggeriet som gav en mångsidig utbildning i olika konstnärliga verksamheter. Han följde upp med dansutbildning i ett par år efter att förgäves försökt komma in på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Mikael Åke Persbrandt i Jakobsberg.

-

Mikael Persbrandt växte upp i Jakobsberg i Stockholms norra förorter som skilsmässobarn och med umgänge i förortsgängen under sina tonår. Han arbetade i diverse yrken som taxichaufför, diskare, servitör och inom långvården innan han utbildade sig vid grundskolan för konstnärlig utbildning vid Münchenbryggeriet som gav en mångsidig utbildning i olika konstnärliga verksamheter. Han följde upp med dansutbildning i ett par år efter att förgäves försökt komma in på Scenskolan och arbetade början av 1980-talet som figurant på Dramaten vilket också innebar en lärorik erfarenhet.

I början av 1990-talet frågade han författaren Stig Larsson om en roll och fick en sådan i dennes TV-film Nigger (1990). Samtidigt syntes han i en liten roll som gangstertorped i TV-serien Destination Nordsjön (1990). Han gick vidare och sökte upp Teater Galeasen och regissören Rickard Günther vilket blev hans egentliga teaterskola. Scendebuten där skedde i Artauds "Requiem" (1991) och därpå följde en rad tolkningar av vilsna unga män, "losergestalter", vid denna scen. Under samma tid blev han känd för rollen som skurken Ola i TV-serien Rederiet (1992-1994). Denna typ av karaktär har blivit ganska signifikativ för en del senare filmroller men framför allt har han ofta fått roller som kräver starka fysiska uttryck, vilket har bidragit till att bygga upp en viss schablonbild kring honom som skådespelare.

Persbrandt har själv beskrivit sin vilja att vara som en "svetslåga" i sitt spel och det är otvetydigt att han är en kroppsmedveten skådespelare med hög scennärvaro. Att han lägger ner så mycket yttre energi i rollgestaltningarna är troligen en frukt av hans tidigare balettutbildning. Detta är särskilt märkbart i den omfattande filmsviten om polisen Martin Beck där han som Gunvald Larsson blir en effektiv kontrast till den lugne Peter Haber i rollen som Beck (och definitivt mot föregångaren Rolf Lassgårds Gunvald Larsson). Persbrandt får sin rollgestalt att framstå som en spegelgestalt av den kriminella värld han är satt att bekämpa samtidigt som han också klart avslöjar en dimension av svaghet hos denna karaktär. 2013 fick Persbrandt chansen att visa upp sig för en världspublik när han gestaltade Beorn i Peter Jacksons Hobbit: Smaugs ödemark

2009 erhöll han Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för Maria Larssons eviga ögonblick (Jan Troell, 2008).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-18

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2019 Bästa manliga huvudroll Tårtgeneralen
Guldbagge Stockholm 2014 Bästa manliga huvudroll Mig äger ingen
Guldbaggenominerad 2012 Bästa manliga huvudroll Stockholm Östra
Festivalpris Rouen 2009 Himlens hjärta (bäste skådespelare/best actor vid Festival du Cinéma Nordique, Rouen.)
Guldbagge Stockholm 2009 Bästa manliga huvudroll Maria Larssons eviga ögonblick
Festivalpris Minsk 2009 Maria Larssons eviga ögonblick (pris för bästa manliga huvudroll/best actor vid Listapad filmfestival, Minsk, Vitryssland)
Guldbaggenominerad Göteborg 2006 Bästa skådespelare Bang Bang Orangutang
Ingmar Bergman-priset Stockholm 2005
Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa skådespelare Alla älskar Alice
Stockholm 2000 Bästa skådespelare Dödlig drift

Insatser

Roll
Exekutiv producent
Speaker
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?