Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1989). Född Per Henrik Andersson i Brännkyrka församling, Stockholm. På gymnasiet gick han på livsmedelsteknisk linje för att bli kock och började också arbeta i restaurangbranchen. När han var på krogen Alexandra blev han upptäckt av Roman Polanski som var på tillfälligt besök och fick senare brev från denne om att provfilma för en roll i en projekterad film. När denna (Pirater) sent omsider blev av var han redan för gammal för rollen och det hela rann ut i sanden. Han kom dock att byta yrkesbana och kom in vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1989). Född Per Henrik Andersson i Brännkyrka församling, Stockholm.

På gymnasiet gick han på livsmedelsteknisk linje för att bli kock och började också arbeta i restaurangbranchen. När han var på krogen Alexandra blev han upptäckt av Roman Polanski som var på tillfälligt besök och fick senare brev från denne om att provfilma för en roll i en projekterad film. När denna (Pirater) sent omsider blev av var han redan för gammal för rollen och det hela rann ut i sanden. Han kom dock att byta yrkesbana och kom in vid Scenskolan i Göteborg 1984. Innan han hann fullfölja utbildningen fick han ett erbjudande från Dramaten. Han har också verkat vid scener som Angereds teater, Stockholms Stadsteater och vid Riksteatern.

Han blev först riktigt uppmärksammad för sin roll i SF:s jubileumsepos 1939 (1989), där han spelade överklassynglingen Bengt med obehagligt mörka sidor och "skurkstämpeln" har därefter förstärkts genom rollen som kokainsniffade fartygskapten i Rederiet (1994-1995) och smågangster i såpan Vita lögner (1997-2000), där han till slut valde att hoppa av. Därefter profilerade han sig som bufflig om än något komisk poliskommissarie i en rad av Beck-filmerna (1997-2001). Han har också varit landslagsman i judo med bl.a. flera SM-guld och ett EM-brons. Han har ganska så felaktigt kallats en svensk Marlon Brando. Han har knappast dennes fysiska utspel utan verkar snarare genom sin förmåga att bara kunna utstråla kyla och obehaglighet utan större yttre åthävor. Under senare delen av 2000-talet och början av 2010 började Morberg att kombinera sin bakgrund inom restaurangbranschen med sin skådespelartalang. Först som karismatisk kock i sitt eget matlagningsprogram Vad blir det för mat? och senare även som en av domarna i Sveriges mästerkock.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?