Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Gustaf Caspar Orm Skarsgård i Stockholm. Son till skådespelaren Stellan Skarsgård. Bror till skådespelarna Alexander och Bill Skarsgård.-                                       Gustaf Skarsgård gjorde tidig filmdebut i kortfilmen Prima ballerina (1989). Redan då bestämde han sig för att bli skådespelare. Han fortsatte...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Gustaf Caspar Orm Skarsgård i Stockholm. Son till skådespelaren Stellan Skarsgård. Bror till skådespelarna Alexander och Bill Skarsgård.

-                                      

Gustaf Skarsgård gjorde tidig filmdebut i kortfilmen Prima ballerina (1989). Redan då bestämde han sig för att bli skådespelare. Han fortsatte med några barn- och ynglingaroller i TV-serien Min vän Percys magiska gymnastikskor (1994), kortfilmen Hem, ljuva hem (Håkan Bjerking, 1995) och TV-serien Skuggornas hus (1996). Det dröjde dock länge innan han genomgick skådespelarutbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm (1999-2003). Under tiden hann han bl.a. göra en uppmärksammad huvudroll i Den osynlige (Joel Bergvall och Simon Sandquist, 2002), där han genomgående prisades för sin rolltolkning av en utstött yngling och hur han med en gripande förtvivlan uttryckte en inre och yttre ensamhet hos sin karaktär. Därefter har han blivit uppmärksammad för roller som mobbande ordförande i internatskoleskildringen Ondskan (Mikael Håfström, 2003), nybliven pappa i Ella Lemhagens Patrik 1,5 (2008) samt som Bengt Danielsson i den Oscarsnominerade Kon-Tiki (Joakim Rönning, Espen Sandberg, 2012).

2011 regidebuterade han med kortfilmen Människor helt utan betydelse.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manliga huvudroll 438 dagar
Stockholm 2009 Bästa manliga huvudroll Patrik 1,5
Guldbagge Stockholm 2007 Bästa skådespelare Förortsungar
Guldbaggenominerad Göteborg 2004 Bästa manliga biroll Ondskan

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?