Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Foto
Stillbildsfoto
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Leif Anders Boman i Gunnarsbyn, Norrbotten. Studier vid Fotoskolan i Luleå, Biskops Arnös dokumentärlinje samt DI:s filmfotolinje. Lektor i filmfoto på Stockholms Dramatiska Högskola-Efter fotoskola i Luleå och Biskops Arnös dokumentärlinje fick Anders Bohman sin slutliga utbildning vid DI:s filmfotolinje 1990-1993. Efter några kortfilmer och dokumentärer debuterade han som A-fotograf 1996 på Ella Lemhagens Drömprinsen och det samarbetet har fortsatt, med...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Leif Anders Boman i Gunnarsbyn, Norrbotten. Studier vid Fotoskolan i Luleå, Biskops Arnös dokumentärlinje samt DI:s filmfotolinje. Lektor i filmfoto på Stockholms Dramatiska Högskola

-

Efter fotoskola i Luleå och Biskops Arnös dokumentärlinje fick Anders Bohman sin slutliga utbildning vid DI:s filmfotolinje 1990-1993. Efter några kortfilmer och dokumentärer debuterade han som A-fotograf 1996 på Ella Lemhagens Drömprinsen och det samarbetet har fortsatt, med bl.a. Tsatsiki, 1999 - som renderade honom en Guldbagge - Kronjuvelerna, 2011, och Pojken med guldbyxorna, 2014.

Lisa Ohlins Veranda för en tenor, 1998, Björn Runges Mun mot mun, 2005 (Guldbagge-nominerat foto!), och Simon Stahos Himlens hjärta, 2008, hör också till hans bästa, liksom den allra senaste, den svartvita Sophelikoptern, 2015, även den Guldbagge-nominerad för fotot.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa foto Sophelikoptern
Göteborg 2006 Bästa foto Mun mot mun
Guldbagge Stockholm 2000 Bästa foto Tsatsiki, morsan och polisen
Guldbaggenominerad Stockholm 1997 Bästa foto Drömprinsen - filmen om Em

Insatser

Regi
Manus
Idé
Foto
Ljudtekniker
Kameraoperatör
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Kompletterande foto
Foto, andrateam

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?