Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Rolf Harry Degerlund i Gunnarsbyn, Norrbotten. Han började att spela teater på gymnasiet. Under värnplikten mötte han Magnus Nilsson och sökte sedan till Scenskolan i Stockholm men kom ej in och utbildade sig i stället på Kalix teaterlinje. Han erhöll stipendier för vidareutbildning och studerade för Marcel Marceau och hos Josef Szajna på Studioteatr i Warszawa. 1975 startade han en fri grupp i Luleå men fick ganska omgående en stor roll i tv-serien Hammarstads BK (1977) som producerades av Göteborgs-tv....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1985). Född Rolf Harry Degerlund i Gunnarsbyn, Norrbotten.

Han började att spela teater på gymnasiet. Under värnplikten mötte han Magnus Nilsson och sökte sedan till Scenskolan i Stockholm men kom ej in och utbildade sig i stället på Kalix teaterlinje. Han erhöll stipendier för vidareutbildning och studerade för Marcel Marceau och hos Josef Szajna på Studioteatr i Warszawa. 1975 startade han en fri grupp i Luleå men fick ganska omgående en stor roll i tv-serien Hammarstads BK (1977) som producerades av Göteborgs-tv. Därefter förde han ett lite kringflackande skådespelarliv innan han 1978 återvände till Luleå och Norbottensteatern. Där har han förblivit och var även sedan 1978 fram till 2001 chef för denna teater. Därefter har han varit verksam vid projektet med Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi, där man spelat teater i en isgrotta.

I sin sparsmakade rollproduktion för film och tv har han främst kommit att porträttera en serie ganska lågmälda norrlänningar, vilket redan skedde i tv-debuten som ishockeyspelaren från norr som värvas till storstadsklubben i söder och vantrivs. Ännu en variant på samma tema är hans hittills största filmroll som Jonny Roova (1985), som är tvungen att flytta söderut för att få arbete men som till sist återvänder hem med en övergiven flyktingpojke han hittat i den betongförort han hamnat. Det tystlåtet norrländska finns även i ett par andra tv-serieroller som den bohemliknande Valter, vilken hjälper de Kalle Blomkvistande barnen i Barnens detektivbyrå (1991 och 1992), och flygfuriren Rota i Lars Molins Tre kärlekar (1989 och 1991).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?