Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1982). Född Pia Ann-Kristin Johansson i Umeå. Redan som liten bestämde hon sig för att bli skådespelare och vid 9 års ålder spelade hon rollen som Senapskorn i en skolteateruppsättning av En midsommarnattsdröm. I skolan blev hon avrådd från denna yrkesbana men flyttade ändå till Stockholm där hon utbildades vid Scenskolan 1982-1985 efter ett förberedande år vid Skara Skolscen. Därefter har hon sedan 1985 varit bofast vid Stockholms stadsteater. Redan på Scenskolan och sedan på stadsteatern har hon kommit...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1982). Född Pia Ann-Kristin Johansson i Umeå.

Redan som liten bestämde hon sig för att bli skådespelare och vid 9 års ålder spelade hon rollen som Senapskorn i en skolteateruppsättning av En midsommarnattsdröm. I skolan blev hon avrådd från denna yrkesbana men flyttade ändå till Stockholm där hon utbildades vid Scenskolan 1982-1985 efter ett förberedande år vid Skara Skolscen. Därefter har hon sedan 1985 varit bofast vid Stockholms stadsteater.

Redan på Scenskolan och sedan på stadsteatern har hon kommit att i mycket odla improvisationsteaterns konst, något som kräver slagfärdighet och kvicktänkthet. I särskilt dessa sammanhang har hon visat sig vara en utpräglad komedienne som t.ex. visas av huvudrollen i tv-serien Agnes (2001). Men hon har också medverkat i mer renodlade dramaproduktioner som Alla dagar, alla nätter (1996). Hon har spelat huvudpersonens mamma i Ella Lemhagens ungdomsfilmer 13-årsdagen (1994) och Drömprisen - filmen om Em (1996). Till följd av sina komiska talanger har hon även ofta anlitats i olika underhållningsprogram i radio och tv som kräver mer eller mindre stor improvisationsförmåga såsom Teatersport, Gäster med gester och Parlamentet, även om det senare i själva verket är delvis manusbundet. Hennes stora improvisationsförmåga var även en av orsakerna till att hon 2011 tilldelades Retorikcentrums Stora retorikpris.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-20

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?