Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Filmkonsulent
Regi
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, klippare (filmer från 1985) och dokumentärfilmskonsulent. Född Tove Helena Torbiörnsson i Mexiko. Regilinjen vid Dramatiska Instutet. Dotter till regissören Peter Torbiörnsson.-Tove Torbiörnsson var filmare. Redan som 18-åring följde hon med sin far, dokumentärfilmaren Peter Torbiörnsson, till Nicaragua för att filma. Filmen och konsten blev det hon arbetade med resten av livet. Hon gick regilinjen för dokumentärfilm vid Stockholms Dramatiska Högskola (dåvarande Dramatiska Institutet) 1992-1995. Den mest kända...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, klippare (filmer från 1985) och dokumentärfilmskonsulent. Född Tove Helena Torbiörnsson i Mexiko. Regilinjen vid Dramatiska Instutet. Dotter till regissören Peter Torbiörnsson.

-

Tove Torbiörnsson var filmare. Redan som 18-åring följde hon med sin far, dokumentärfilmaren Peter Torbiörnsson, till Nicaragua för att filma. Filmen och konsten blev det hon arbetade med resten av livet. Hon gick regilinjen för dokumentärfilm vid Stockholms Dramatiska Högskola (dåvarande Dramatiska Institutet) 1992-1995. Den mest kända filmen hon gjorde som regissör var Hitta hem (1999).

Tove verkade som regissör, manusförfattare klippare, producent och fotograf. Hon arbetade som dokumentärfilmskonsulent 2006-2010 och gav stöd till flera filmer som blivit Guldbaggenominerada och belönade samt vunnit många priser utomlands till exempel Belleville Baby, Nunnan, Maggie vaknar på balkongen, Ebbe - The Movie, Alice och jag, At Night I Fly, Pojktanten och Videocracy, Tillsammans med Sveriges Television initierade hon samarbeten med kortdokumentärer under rubrikerna Folk i bild och Kvinnan i mitt liv.

Som dokumentärfilmskonsulent startade hon samtalskvällar med filmbranschen, de s.k. Tisdagsträffarna, som sedan kom att bli Filmrummet.

År 2012 återkom hon till Filminstitutet som chef för avdelningen Omvärld.

Toves nyfikenhet och stora lust till människor, filmen och konsten gav henne ett stort antal uppdrag som lärare, rådgivare och beslutsfattare. Hon var bland annat verksam vid Konstnärsnämnden och bidrog till STDH:s verksamhet och många andra utbildningar.

Som skribent har Tove bidragit till såväl svenska som internationella tidningar. Dagarna innan hon blev sjuk, i december 2014, släpptes hennes lyriksamling Befinner mig i sovrummet, med illustrationer av hennes dotter Julia Herskovits. Tidigare gav hon ut antologierna Samtal pågår och Verkligheter.

Anna Serner (2015)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Klippning
Filmkonsulent
Klippassistent
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?