Grundfakta

Regi
Idé
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Dansk regissör. Studier vid Bezalet Academy of Arts & Design i Jerusalem, Architectural Association i London och utexaminerades från Den Danske Filmskoles regilinje 1987. Gift 1995 med skådespelaren Philip Zandén och senare med kompositören Jesper Winge Leisner.-En judisk matriark har födelsedagsfest och berättar att hon ska dö, en kvinna bedrar sin ryggmärgsförlamade man, en dansk biståndsläkare måste rädda en krigsherre som lemlästat hans patienter, en officer försvinner i Afghanistan och en halvkriminell bror tar hand om hans fru, ett jättelikt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansk regissör. Studier vid Bezalet Academy of Arts & Design i Jerusalem, Architectural Association i London och utexaminerades från Den Danske Filmskoles regilinje 1987. Gift 1995 med skådespelaren Philip Zandén och senare med kompositören Jesper Winge Leisner.

-

En judisk matriark har födelsedagsfest och berättar att hon ska dö, en kvinna bedrar sin ryggmärgsförlamade man, en dansk biståndsläkare måste rädda en krigsherre som lemlästat hans patienter, en officer försvinner i Afghanistan och en halvkriminell bror tar hand om hans fru, ett jättelikt bröllop blir ett praktpsykodrama… Den danska regissören Susanne Bier gör emotionella katastroffilmer. "Som judinna har jag en mycket stor medvetenhet om potentiella katastrofer. Jag vill visa hur man kan återvända till något som liknar lycka, en mening med livet. Jag har ett extremt tungt förlåtelsebudskap i mina filmer." Filmer där livet förändras på en sekund, och rollfigurerna står rådlösa inför moraliska dilemman.

"Douglas Sirk pånyttfödd som digital neorealist" skrev en kritiker. Bier har en fot i 1990-talets danska Dogme-rörelse, där den viktigaste regeln är att bara använda handkamera. Sirk gjorde hjärtskärande, subversiva Hollywoodmelodramer på 1950-talet, och de italienska neorealisterna ville skildra verkligheten efter kriget utan att manipulera den.

"Jag ser ingen motsättning mellan konst och underhållning." Freud flyttar hemifrånPensionat Oskar och Livet är en schlager är dansksvenska, de två senare med manus av Jonas Gardell. Komedin Den enda rätta sågs av 800 000 danskar och gjorde succé som musikal. Den fick en brittisk remake och dramat Bröder en amerikansk. Efter bröllopet följdes av Hollywooddebuten Things We Lost in the Fire, och 2011 fick Hämnden en Oscar. TV-serien The Night Manager bygger på John le Carrés spionroman.

Nina Widerberg (2017)

Utmärkelser

Pris Köpenhamn 2000 (Ingmar Bergmans resestipendium från Köpenhamns universitet)
Festivalpris Valladolid 1992 Freud flyttar hemifrån ... (bästa regidebut)
Guldbaggenominerad Stockholm 1992 Bästa regi Freud flyttar hemifrån ...
Göteborgs-Postens Nordiska Filmpris Göteborg 1992 Freud flyttar hemifrån ...

Insatser

Förlaga

Manus, förlaga

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?