Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1987). Född Carl Magnus Andersson i Valleberga, Skåne. Som ung kom han att uppträda i de föreställningar som den f.d. revyprimadonnan Wera Lindby, som bedrev ett slags teaterskolverksamhet för unga i Ystad, brukade framföra på Hotell Svea i Simrishamn med slagnummer ur gamla operetter. Dellow tänkte dock först bli förskollärare men i Lund hamnade han i teatersällskapet Proteus, där han lärde sig sig grunderna i skådespeleriet. Han fortsatte studera vid Scenskolan i Stockholm 1974-1977 och efter examen hamnade han vid Norrbottensteatern och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1987). Född Carl Magnus Andersson i Valleberga, Skåne. Som ung kom han att uppträda i de föreställningar som den f.d. revyprimadonnan Wera Lindby, som bedrev ett slags teaterskolverksamhet för unga i Ystad, brukade framföra på Hotell Svea i Simrishamn med slagnummer ur gamla operetter. Dellow tänkte dock först bli förskollärare men i Lund hamnade han i teatersällskapet Proteus, där han lärde sig sig grunderna i skådespeleriet. Han fortsatte studera vid Scenskolan i Stockholm 1974-1977 och efter examen hamnade han vid Norrbottensteatern och därefter Folkteatern i Gävle och Turteatern i Stockholm. 1988 blev han engagerad vid Dramaten. Han är en mycket mångsidig aktör som spelat såväl veka män som ganska kallhamrade typer och uppger helst vilja göra mer komplexa människor. Hans film- och TV-roller har i regel varit ganska små, ofta som polis som i Kådisbellan (1993) eller i de två omgångarna av Pistvakt (1998 och 2000). En av hans större TV-rolller var som Julius Jaenzon i Bildmakarna (2000). 1982 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium. Dellow är gift med operasångerskan Eva Österberg. (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?