Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född Lena Birgitta Nilsson i Dals-Ed, Dalsland. Efter gymnasiet i Vänersborg började hon läsa vid Institutionen för Dramatik vid Göteborgs universitet. Vid sidan om hade hon arbetat som förskollärare och tanken var först att studera för att arbeta med dramatik för barn. Intresset för att skådespela tog emellertid över och hon utbildade sig 1981-1984 vid Scenskolan i Malmö. Därefter var hon en kortare tid vid Västerbottens regionteater och Norrbottensteatern innan hon kom till Folkteatern i Göteborg, där hon numera är fast anställd. N....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Lena Birgitta Nilsson i Dals-Ed, Dalsland.

Efter gymnasiet i Vänersborg började hon läsa vid Institutionen för Dramatik vid Göteborgs universitet. Vid sidan om hade hon arbetat som förskollärare och tanken var först att studera för att arbeta med dramatik för barn. Intresset för att skådespela tog emellertid över och hon utbildade sig 1981-1984 vid Scenskolan i Malmö. Därefter var hon en kortare tid vid Västerbottens regionteater och Norrbottensteatern innan hon kom till Folkteatern i Göteborg, där hon numera är fast anställd.

N. har även gästspelat på en del andra scener som Lisebergsteatern, bl.a. med Fröken Fleggmans mustasch, en föreställning som också varit på turné med Riksteatern och har också framträtt med Stefan & Christer och bolaget 2entertain i deras friluftsföreställningar på Vallarna i Falkenberg vilka också televiserats, däribland Bröstsim & gubbsjuka (1999). Hon brukar ibland förväxlas med de andra skådespelerskorna Lena Nilsson (födda 1945 respektive 1962), liksom med Lena B. Eriksson (!) men till skillnad från dessa är hon numera bara verksam i Göteborg med närmaste omnejd.

Hon är i första hand en utpräglad komedienne, som hon bl.a. visat i filmen Rika barn leka bäst (1997), där hon var en av de arbetslösa kvinnorna som öppnade bordell. Men tv-tittarna förknippar henne kanske ändå mer med några melodramatiska insatser som tv-producent med ett något kaotiskt känsloliv i Carin Mannheimers serie Svenska hjärtan (1998) och som lesbisk sjukhuspräst med personliga bekymmer i några årgångar av Vita lögner (1997-1999). 1991 fick hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?