Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör och stillbildsfotograf. Född Maud Hanna Bodil Nycander i Järfälla.-Maud Nycander har de senaste 15 åren gjort sig känd som en av landet mest framstående dokumentärfilmare men det var som skådespelare hon först gjorde entré i filmbranschen. 1989 spelade hon en av huvudrollerna i Mikael Wiströms Brev till Paradiset, en insats som hittills förblivit hennes enda som skådespelare. Därefter arbetade Nycander under 1990-talet bl.a. som reporter på SVT:s ungdomsinriktade samhällsmagasin Elbyl innan hon 1998...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och stillbildsfotograf. Född Maud Hanna Bodil Nycander i Järfälla.

-

Maud Nycander har de senaste 15 åren gjort sig känd som en av landet mest framstående dokumentärfilmare men det var som skådespelare hon först gjorde entré i filmbranschen. 1989 spelade hon en av huvudrollerna i Mikael Wiströms Brev till Paradiset, en insats som hittills förblivit hennes enda som skådespelare. Därefter arbetade Nycander under 1990-talet bl.a. som reporter på SVT:s ungdomsinriktade samhällsmagasin Elbyl innan hon 1998 debuterade som dokumentärfilmare med kortfilmen Välkommen till förorten som skildrar livet i Stockholmsförorten Fittja. Därefter har hon fortsatt att vara produktiv och bland hennes filmer under första hälften av 2000-talet märks bl.a. hennes återkomst till förorten för skildringen av de svenska hiphop-pionjärerna The Latin Kings i filmen med samma namn från 2004. Några år senare fick hon såväl en Guldbagge för bästa dokumentär som Prix Italia-utmärkelsen för hennes film Nunnan (2007) i vilken tittaren får följa Marta under 10 år av hennes liv som nunna i skånska Glumslöv. 2012 kom Palme, hennes genombrott för den stora allmänheten när hennes och medregissören Kristina Lindströms porträtt av Olof Palme gick upp på 110 biografer över hela landet, den högsta siffran dittills för en svensk dokumentär. Filmen, som även visades i en längre version i tre delar på SVT, fick ett mycket gott mottagande av den svenska kritikerkåren och tilldelades även ett antal Guldbaggar.

Martin Ohlsson (2014)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2018 Bästa manuskript Citizen Schein
Pris 2010 Lena Hellmanstipendiet

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?