Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1988). Född Jakob Anders Eklund i Annedal, Göteborg. Han är son till skådespelarna Olof Eklund och Brit Ångström-Eklund. Han växte upp i en miljö som var mycket konstnärspräglad och ursprungligen var han inställd på att bli bildkonstnär och påbörjade en konstnärlig utbildning. Men han kände enligt vad han senare uppgett otillfredsställelse med detta. Med sin bakgrund kom han därför att välja skådespelarbanan av det skälet, som han sagt, en vilja att undersöka varför teatern var en sådan enorm kraft att den...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1988). Född Jakob Anders Eklund i Annedal, Göteborg.

Han är son till skådespelarna Olof Eklund och Brit Ångström-Eklund. Han växte upp i en miljö som var mycket konstnärspräglad och ursprungligen var han inställd på att bli bildkonstnär och påbörjade en konstnärlig utbildning. Men han kände enligt vad han senare uppgett otillfredsställelse med detta. Med sin bakgrund kom han därför att välja skådespelarbanan av det skälet, som han sagt, en vilja att undersöka varför teatern var en sådan enorm kraft att den uppslukat faderns liv.

Vid dryga tjugo års ålder sökte han och kom in vid Scenskolan i Stockholm 1984. Efter examen 1987 var han en kort tid vid Riksteatern innan han kom till Dramaten samma år där han förblev till 1999. I likhet med flera andra samtida manliga skådespelare har han ofta fått gestalta den nya och mer komplicerade mansrollen, som utmärks av stor sårbarhet mitt i det ytligt machoaktiga. Ett tydligt exempel blev hans huvudroll som "förloraren" i den stora serien Anderssons älskarinna. Något liknande kan man även säga om hans huvudroll som polis i Anders Nilssons trilogi om Johan Falk: Noll tolerans (1999), Livvakterna (2001) och Tredje vågen (2003). Här passade hans lite speciella stil väl in, kännetecknad av en lite slängig och smått nonchalant improvisation över agerandet. Efter den ursprunliga trilogins succé har Eklund under 2000- och 2010-talet fortsatt att reprisera sin roll som Johan Falk i över tio filmer. Han säger sig bl.a. uppskatta en regissör som Colin Nutley (som han gjort flera filmroller för, bl.a. i en av de större rollerna i Änglagård, 1992) för att denne låter skådespelarna i mycket själva improvisera fram sina roller.

Han är sambo med skådespelerskan Marie Richardson.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-21

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Göteborg 2004 Bästa skådespelare Om jag vänder mig om
Pris Stockholm 2000 Noll tolerans (årets filmpar, t.m. Marie Richardson; enl. Filmpublicisternas förening)
Guldbaggenominerad Stockholm 2000 Bästa skådespelare Noll tolerans
Stockholm 1998 Bästa skådespelare Spring för livet

Insatser

Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?