Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Snickare

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1983), snickare (film 1988). Född Jacob Vilhelm Nordenson i Sofia församling, Stockholm. Han kommer från Lidingö och spelade en del amatörteater på gymnasiet. Han utbildade sig 1974-1977 vid Scenskolan i Stockholm och har därefter varit verksam vid Norrbottensteatern, Skånska Teatern, Riksteatern och Boulevardteatern. Enligt honom själv drabbades han för en tid av scenskräck och var frånvarande från teaterscenen. I stället började han med praktisk filmverksamhet och har bl.a. gjort en del uppmärksammade dokumentärfilmer...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1983), snickare (film 1988). Född Jacob Vilhelm Nordenson i Sofia församling, Stockholm.

Han kommer från Lidingö och spelade en del amatörteater på gymnasiet. Han utbildade sig 1974-1977 vid Scenskolan i Stockholm och har därefter varit verksam vid Norrbottensteatern, Skånska Teatern, Riksteatern och Boulevardteatern. Enligt honom själv drabbades han för en tid av scenskräck och var frånvarande från teaterscenen. I stället började han med praktisk filmverksamhet och har bl.a. gjort en del uppmärksammade dokumentärfilmer tillsammans med Rickard Petrelius. En av dem, Får jag lov?, erhöll priset Guldantennen 1997. Han har också för tv regisserat dramadokumentären om Linné, Genom eld och vatten (1997).

Så småningom återupptog han även skådespelandet och har gjort sig bemärkt genom en del karaktärsroller, en del inte särskilt sympatiska som en psykopatisk mördare i Roseanna (1994) och en nynazist i Den vite riddaren (1994) men även mer hedervärda karaktärer som läkare som uppdagar en nationell militär skandal i serien Zonen (1996). Han hade en mycket mer utpräglad komisk roll i tv-situationskomedin Fem gånger Storm (2000). Han spelade även huvudrollen i den prisbelönta dramaserien Gynekologen i Askim.

Han är sambo med skådespelerskan Pia Halvorsen.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-22

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?