Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Övrig medarbetare

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1991). Född Gustav Fredrik Dolk i Solna. -Fredrik Dolk genomgick Solna gymnasium och hörde under åren 1975-76 till den svenska simmareliten. Därefter studerade han ett år på high school i USA där han medverkade i olika teateruppsättningar, bl.a. i "Katt på hett plåttak". När han återvände till Stockholm började han vid Kulturama där han tog teaterlektioner. Han studerade även astronomi och arbetade bl.a. som reseledare. I början av 1980-talet tog dock skådespelarplanerna över och 1983 började han vid Calle...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1991). Född Gustav Fredrik Dolk i Solna.

-

Fredrik Dolk genomgick Solna gymnasium och hörde under åren 1975-76 till den svenska simmareliten. Därefter studerade han ett år på high school i USA där han medverkade i olika teateruppsättningar, bl.a. i "Katt på hett plåttak". När han återvände till Stockholm började han vid Kulturama där han tog teaterlektioner. Han studerade även astronomi och arbetade bl.a. som reseledare. I början av 1980-talet tog dock skådespelarplanerna över och 1983 började han vid Calle Flygares teaterskola samt fick statistroller på Dramaten. 1985-1988 utbildades han vid Scenskolan i Göteborg och gjorde sin praktik vid Dramaten där han hade en större roll i "Drottningens juvelsmycke" (1987). På 1990-talet var han verksam vid Helsingborgs stadsteater.

På film och TV har Dolk ofta fått spela ganska kylslagna och arroganta typer. Han första stora TV-roll var som den osympatiske skivbolagsdirektören i serien Solo (1994) och något i samma stil var hans roll som hotellmanager i såpan Hotel Seger (2000-2001). En återkommande roll har varit som kollega till polisen Johan Falk i filmerna om denne, t.ex. Noll tolerans (Anders Nilsson, 1999) och Livvakterna (Nilsson, 2001).

P O Qvist (2004), redigerad 2012-01-12

Insatser

Roll
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?