Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född Åsa Helena Göransson i Bromma, Stockholm. Gift Karlin. Hon är född och gjorde sin skådespelardebut som Åsa Göransson. När hon studerade vid Adolf Fredriks gymnasium hade hon först tanke på att arbeta inom reklambranchen men anmälde sig till audition hos Staffan Götestam som sökte skådespelare till pjäsen Fågelpappan (1985). Hon fick en roll och blev uppmärksammad av TV som erbjöd henne att vara med i serien Goda grannar (1987). Den stora rollen som Anneli i serien gjorde henne vida känd och hon kände det nya...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Åsa Helena Göransson i Bromma, Stockholm. Gift Karlin.

Hon är född och gjorde sin skådespelardebut som Åsa Göransson. När hon studerade vid Adolf Fredriks gymnasium hade hon först tanke på att arbeta inom reklambranchen men anmälde sig till audition hos Staffan Götestam som sökte skådespelare till pjäsen Fågelpappan (1985). Hon fick en roll och blev uppmärksammad av TV som erbjöd henne att vara med i serien Goda grannar (1987). Den stora rollen som Anneli i serien gjorde henne vida känd och hon kände det nya kändisskapet som ganska påfrestande vilket medförde att hon gjorde ett uppehåll i skådespelandet.

Samtidigt som TV-serien spelades in var hon vid en teaterverkstad och så småningom utbildade hon sig 1988-1991 vid Scenskolan i Malmö. Redan under studietiden fick hon en roll i en ny TV-serie, Blueprint (1992), vilket innebar något av ett andra genombrott. Sedan dess har hon i huvudsak varit frilans med spel både på Dramaten och hos Riksteatern samt visat sin kapacitet i ännu en TV-serie, sjukhusserien OP:7 (1997, 1998 och 1999) som en känslostark ambulanssköterska, där hon väl utnyttjar sin närmast karismatiska utstrålning.

1994 erhöll hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?