Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk regissör, fotograf och producent. Född Jan Harald Röed i Linköping.-Som dokumentärfilmare, i såväl egen som andras regi, är Jan Röed, mycket bildmedveten och personlig. Framför allt är han en utsökt naturfotograf och rör sig påfallande ofta i exotiska miljöer. Främst har han gjort sig känd genom sitt samarbete med regissören Kristian Petri. Deras första film, Atlanten, 1995, resulterade i en Guldbagge till Röed som årets främsta...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, fotograf och producent. Född Jan Harald Röed i Linköping.

-

Som dokumentärfilmare, i såväl egen som andras regi, är Jan Röed, mycket bildmedveten och personlig. Framför allt är han en utsökt naturfotograf och rör sig påfallande ofta i exotiska miljöer. Främst har han gjort sig känd genom sitt samarbete med regissören Kristian Petri. Deras första film, Atlanten, 1995, resulterade i en Guldbagge till Röed som årets främsta fotograf. Till övriga samarbeten med Petri hör Fyren, 2000, och Brunnen, 2005 och i samband med den sistnämnda fick Röed filmfotografernas pris, Filmbanan, ”för klarsynt kreativitet i ett medvetet och stilsäkert bilduttryck”.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1996 Bästa foto Atlanten

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Klippning
Verkställande producent
Stillbildsfoto
Kompletterande foto
Foto, andrateam
Videooperatör
Ljudläggning
Övrig medarbetare
Tack till

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?