Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelerska. Född Ylva Cecilia Larsdotter Ljung i Uddevalla. Hon växte upp i Finspång och upptäckte rätt snart sitt teaterintresse. Hon flyttade till Stockholm och började vid Teaterverkstan och fortsatte sin utbildning 1982-1985 vid Scenskolan i Malmö. Därefter har hon varit vid olika scener som Stockholms stadsteater, Riksteatern och Boulevardteatern i Stockholm. I början av 1990-talet fick hon en liten roll av Lars Molin i dennes Tre kärlekar (1991) och detta ledde till att han gav henne huvudrollen som Klara-Fina i hans tv-filmatisering av Kejsarn...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Ylva Cecilia Larsdotter Ljung i Uddevalla.

Hon växte upp i Finspång och upptäckte rätt snart sitt teaterintresse. Hon flyttade till Stockholm och började vid Teaterverkstan och fortsatte sin utbildning 1982-1985 vid Scenskolan i Malmö. Därefter har hon varit vid olika scener som Stockholms stadsteater, Riksteatern och Boulevardteatern i Stockholm. I början av 1990-talet fick hon en liten roll av Lars Molin i dennes Tre kärlekar (1991) och detta ledde till att han gav henne huvudrollen som Klara-Fina i hans tv-filmatisering av Kejsarn av Portugallien (1992). Denna ljusomstrålade och i grunden oskuldsfulla gestalt visade sig passa henne mycket väl och gjorde henne inte bara allmänt känd utan har i mycket gjort henne lämpad för likartade rollkaraktärer. Följaktligen har hon haft liknande uppgifter som t.ex. Maja Gräddnos i tv:s adventskalender Pelle Svanslös (1997) och biofilmen Pelle Svanslös och den stora sKattjakten (2000). Hennes framtoning användes också för att gestalta den genompräktiga Amanda i situationskomedin En ängels tålamod (2001) där hon fick vara en kontrast till sin långt mer syndfulla syster (Anna-Lena Hemström). På TV har hon även setts spela poliskvinnan Eva Höök i SVT:s kriminalserie Höök (2008). På scenen har hon dock fått göra en del inte fullt så snälla roller som t.ex. i Linje Lusta.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?