Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Sara Anita Sommerfeld i Sollentuna. Hon är född av polskjudiska föräldrar som kom till Sverige i slutet av 1960-talet. Hon var tidigt på det klara med att bli skådespelare och fick några barnroller i film och tv som i Marianne Ahrnes tv-serie Maskrosbarn (1989) och Den goda viljan (1991) och var även med i Dramatens uppsättning av Stora Landsvägen (1989) och musikalen Annie Get Your Gun (1990) på Chinateatern. Hon gick på teatergymnasium och fick sedan sitt stora genombrott...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Sara Anita Sommerfeld i Sollentuna.

Hon är född av polskjudiska föräldrar som kom till Sverige i slutet av 1960-talet. Hon var tidigt på det klara med att bli skådespelare och fick några barnroller i film och tv som i Marianne Ahrnes tv-serie Maskrosbarn (1989) och Den goda viljan (1991) och var även med i Dramatens uppsättning av Stora Landsvägen (1989) och musikalen Annie Get Your Gun (1990) på Chinateatern.

Hon gick på teatergymnasium och fick sedan sitt stora genombrott som invandrartjej i filmen Vingar av glas (2000). Samtidigt vidareutbildade hon sig 1998-2001 vid Högskolan för Teater i Göteborg och har därefter spelat på Stockholms stadsteaters Backstage, Göteborgs stadsteater och i Romeo och Julia vid Malmö dramatiska teater. Hon har även medverkat i musikalen Grease på Göta Lejon.

Rollen i Vingar av glas uppvisade en stor spännvidd med en svår balansgång mellan komedi och drama som var väl genomförd. Därefter var hon också Tsatsikis mamma i uppföljnngsfilmen Tsatsiki. Vänner för alltid (2001) och har även visat prov på att kunna göra mer drastisk humor som i Hem till Midgård (2003). Under 2010-talet har hon bl. a. setts som Sara Bernard i LasseMajas detektivbyrå - von Broms hemlighet (Pontus Klänge, Walter Söderlund 2013).

 

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Utmärkelser

Festivalpris Haugesund 2001 Vingar av glas (bästa skådespelerska)
Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa skådespelerska Vingar av glas

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?