Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Speaker

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1971). Född Jan Rickard Holmqvist i Matteus församling, Stockholm. Han flyttade till Göteborg och utbildade sig vid Scenskolan där 1967-1970. Han tänkte därefter bli dramapedagog men blev övertalad att 1970 i stället börja vid Göteborgs Stadsteater, där han i stort sett förblivit sedan dess. Han var en av dem som bildade filialen Angereds teater och var där mellan 1978 och 1990 och är ofta anlitad som uppläsare i radio. Han har blivit mest känd för en större allmänhet för sina tv-serieroller, antingen i komiska...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1971). Född Jan Rickard Holmqvist i Matteus församling, Stockholm.

Han flyttade till Göteborg och utbildade sig vid Scenskolan där 1967-1970. Han tänkte därefter bli dramapedagog men blev övertalad att 1970 i stället börja vid Göteborgs Stadsteater, där han i stort sett förblivit sedan dess. Han var en av dem som bildade filialen Angereds teater och var där mellan 1978 och 1990 och är ofta anlitad som uppläsare i radio. Han har blivit mest känd för en större allmänhet för sina tv-serieroller, antingen i komiska sammanhang som Älskade Lotten (1996 och 1998) eller som den mer tragiske skulptören i långserien Nya Tider (1999-2000), där han fick gestalta en slags underdogkaraktär med starka inslag av social revanschism. Han har också privat varit engagerad politiskt på västerkanten och är en ofta anlitad uppläsare i radio.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?