Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1990). Född Anna-Lena Hemström i Hässelby, Stockholm. Hon är född och uppväxt i Blackeberg i Stockholms nordvästra del och att bli skådespelare var att uppfylla något av en barndomsönskan. Hon var emellertid först inställd på att bli musikalartist och gick därför ett år vid Balettakademins musikallinje i Göteborg 1982 och sedan TBV:s (Kulturamas) musikallinje under Ulla Sallerts ledning. 1984 startade hon tillsammans med Richard Carlsohn och Peter Gröning showgruppen Razzle Dazzle och framträdde bl.a.med krogshow på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1990). Född Anna-Lena Hemström i Hässelby, Stockholm.

Hon är född och uppväxt i Blackeberg i Stockholms nordvästra del och att bli skådespelare var att uppfylla något av en barndomsönskan. Hon var emellertid först inställd på att bli musikalartist och gick därför ett år vid Balettakademins musikallinje i Göteborg 1982 och sedan TBV:s (Kulturamas) musikallinje under Ulla Sallerts ledning. 1984 startade hon tillsammans med Richard Carlsohn och Peter Gröning showgruppen Razzle Dazzle och framträdde bl.a.med krogshow på Cabaret i Stockholm. Därefter turnerade de runt något år och uppträdde på företagsfester, en som hon menar hård men nyttig skola i hur man fångar en publik. Därefter blev det utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm 1987-1990 och under tiden började hon sommarturnera med Riksteatern.

Efter examen kom de första filmrollerna bl.a. i Agneta Fagerström-Olssons experimentella tv-film Sista vinden från Kap Horn (1991) som sågs av den norska regissören Eva Isaksen som gav henne huvudrollen i Det perfekte mord (Det perfekta mordet, 1992). Därefter har hon spelat vid de flesta av Stockholms privatteatrar och fria scener som Boulevardteatern i framför allt komedier. Hon har också spelat drama som Nicholas Nickleby (1999) på Stockholms stadsteater En av favoritrollerna var som Eliza i My Fair Lady på Oscarsteatern 1996. I tv har hon gjort sig mest känd genom olika underhållningsprogram som Melander & Co samt olika komediserier, där hon kanske främst genom Två som oss (1999) och En ängels tålamod (2001) visat förmåga att spela klassisk och drastisk repliksnabb humor på gränsen till det ekivoka. Hon hade också en bärande roll som mamma i serien Pip-Larssons (1998).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?