Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Röst
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1993). Född Erik Simon Norrthon i Malmö, Skåne. Han är uppväxt i Täby norr om Stockholm. När hans teaterintresse kom under gymnasietiden föll det sig naturligt att välja skådespelarbanan då han enligt egen uppgift inte var så bra på annat såsom idrott. Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm 1989-1992. Under elevtiden kom han i kontakt med Suzanne Osten som höll ett par seminarier vid Scenskolan, vilket resulterade i att hon gav honom en roll som nynazistisk skinnskalle i filmen Tala! Det är så mörkt...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1993). Född Erik Simon Norrthon i Malmö, Skåne.

Han är uppväxt i Täby norr om Stockholm. När hans teaterintresse kom under gymnasietiden föll det sig naturligt att välja skådespelarbanan då han enligt egen uppgift inte var så bra på annat såsom idrott. Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm 1989-1992. Under elevtiden kom han i kontakt med Suzanne Osten som höll ett par seminarier vid Scenskolan, vilket resulterade i att hon gav honom en roll som nynazistisk skinnskalle i filmen Tala! Det är så mörkt (1993). Samarbetet har fortsatt med roller i fler Ostenfilmer med en biroll i Bara du & jag (1994) och huvudrollen i Bengbulan (1996) samt scenroller vid Unga Klara.

Med det expressiva ansiktet och de intensiva ögonen har han fått roller som närmast demoniska karaktärer som i sistnämnda film eller Susanne Biers Pensionat Oskar (1995), där han spelar en närmast mystisk typ, en magiker som förlöser den manliga huvudpersonen från hans inneboende hämningar. Något av samma demoniska utstrålning hade han i kortfilmen Ett liv i backspegeln (2000) som handikappad besatt av att hämnas sin f.d. Han är också medlem av humorgruppen Clownen luktar bensin tillsammans med bl.a. Tova Magnusson-Norling och Figge Norling, som gjort program för både radio och scen.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldklappa Stockholm 2000 Ett liv i backspegeln (bästa skådespelare)
Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa skådespelare Tala! Det är så mörkt
Festivalpris Genève 1993 Tala! Det är så mörkt (Gold Star till Best European Masculine Hope)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?