Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1989). Född Sara Catharina Alström i Engelbrekts församling, Stockholm. Syster till skådespelerskan Hanna Alström. Hon började spela barnteater tillsammans med sin lillasyster Hanna vid Unga Teatern när hon var 11 år och fortsatte med detta upp i 16-årsåldern. Teatern turnerade i både Sverige och England med nummer från kända musikaler samt uppträdde på Konserthuset i Stockholm. Vid 12 års ålder hade hon sin första stora scenroll på Confidenceteatern i pjäsen Siri Brahe (1988). Ungefär samtidigt hade hon sin...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1989). Född Sara Catharina Alström i Engelbrekts församling, Stockholm. Syster till skådespelerskan Hanna Alström.

Hon började spela barnteater tillsammans med sin lillasyster Hanna vid Unga Teatern när hon var 11 år och fortsatte med detta upp i 16-årsåldern. Teatern turnerade i både Sverige och England med nummer från kända musikaler samt uppträdde på Konserthuset i Stockholm. Vid 12 års ålder hade hon sin första stora scenroll på Confidenceteatern i pjäsen Siri Brahe (1988). Ungefär samtidigt hade hon sin första tv-roll i Marianne Ahrnes Maskrosbarn samt i några kortare tv-filmer. Hennes första stora tv-roll var i "Bullenserien" Skrinet innan hon slog igenom i en bärande roll som redardotter i långserien Rederiet (1996-1997). Därefter gestaltade hon en av huvudpersonerna i dagsåpan Vänner><fiender (1997-1998), där hon ersatte Petra Hultgren i rollen som Madeleine "Madde" Åqvist, ett förhållande som slogs upp stort i kvällspressen som "det stora såpakriget".

Hon utbildade sig först vid Stockholms Balettakademi 1993-95 och Kulturamas musikal-yrkeslinje 1994-96, senare i New York 2000-2002 vid Actors' Studio och Stella Adler Conservatory of Acting. Här medverkade hon även i den fria teatergruppen Collective Unconscious 2001-2002.

Sara Alström hör till de unga aktörer som kommit fram genom "såpagenren", först genom rollen i Rederiet och senare den i Vänner><fiender. Det har framförts många negativa åsikter om unga "såpastjärnor" men i det här fallet är kritiken oberättigad. Här finns nog med talang och ambition som vedersäger de kritiska utsagorna och i det här fallet har dessa roller kanske mer fungerat som träningsgrund inför andra uppgifter. Den långvariga rollen som "Madde" i Vänner><fiender gjorde starkt intryck på sina tittare, särskilt yngre men knappast okritiska sådana som starkt identifierade sig med denna rollfigur. Madde var en figur som tilläts bli mer än endimensionell innan den skrevs ut genom en bilolycka. Som tecken på hennes förmåga kan man också se det tillfälliga inhopp hon gjorde i en annan dagsåpa, Vita lögner, där hon gjorde en metafigur, "såpastjärnan" Lisa från serien "Dyra vanor" med all den självironiska insikt som rollen krävde.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll
Statistansvarig
Rollsättarassistent

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?