Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Medverkande

Beskrivning

Skådespelerska, sångerska, regissör. Född Gun Iris Mariann Mörck i Göteborg. Innan hon blev operasångerska arbetade hon i så vitt skilda yrken som hotellstäderska, kontorsanställd, kokerska och sjukvårdsbiträde. Hon tog privatlektioner i sång och vidareutbildade sig 1973-74 vid en fortbildningskurs vid Scenskolan i Göteborg och dess musikdramatiska linje. Till början var hon medlem av kören vid Göteborgsoperan men kom så småningom vid mitten av 1970-talet till Malmö med sin man som fått engagemang där som musiker. Först arbetade hon i affär men blev 1977...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska, sångerska, regissör. Född Gun Iris Mariann Mörck i Göteborg.

Innan hon blev operasångerska arbetade hon i så vitt skilda yrken som hotellstäderska, kontorsanställd, kokerska och sjukvårdsbiträde. Hon tog privatlektioner i sång och vidareutbildade sig 1973-74 vid en fortbildningskurs vid Scenskolan i Göteborg och dess musikdramatiska linje. Till början var hon medlem av kören vid Göteborgsoperan men kom så småningom vid mitten av 1970-talet till Malmö med sin man som fått engagemang där som musiker. Först arbetade hon i affär men blev 1977 engagerad vid Malmö musikdramatiska teater där hon sedan dess i huvudsak varit verksam. Sedermera har hon också kommit att ägna sig åt operaregi med början med Lucia di Lammermoor (1997). Hon har haft roller i många av de mer bemärkta musikaler som satts upp i Malmö de senare decennierna som Cabaret (1986), Sound of Music (1990) och Kristina från Duvemåla (1995).

Hennes spelroller i film och tv är relativt få men mycket pregnanta och i regel komiska, särskilt när hon arbetat med regissören Agneta Fagerström-Olsson, som tagit vara på hennes speciella scentalanger. Man kan säga att Mörck i dessa sammanhang utnyttjar primadonnans självklara scennärvaro när hon gestaltat sådana udda figurer som Geo-Geo i Kärlekens himmelska helvete (1993) eller svenska-för-invandrarläraren i Fagerström-Olssons tv-serie Hammarkullen (1997). Under 2000- och 2010-talet har hon framför allt setts spela receptionisten Ebba i en lång rad av filmer om Ystadspolisen Kurt Wallander.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?