Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1979). Född Rolf Göran Forsmark i Malmberget, Lappland. Död i Sundbyberg.-Göran Forsmark arbetade bl.a. som systembolagsexpedit innan han började med skådespelande och utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1976-1979. Forsmark verkade därefter vid bl.a. Göteborgs stadsteater, Norrbottensteatern, Stockholms Stadsteater 1995-1999 och därefter som frilans. Med sin tydliga norrbottniska dialekt blev han en flitigt anlitad birollsskådespelare, ibland...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1979). Född Rolf Göran Forsmark i Malmberget, Lappland. Död i Sundbyberg.

-

Göran Forsmark arbetade bl.a. som systembolagsexpedit innan han började med skådespelande och utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1976-1979. Forsmark verkade därefter vid bl.a. Göteborgs stadsteater, Norrbottensteatern, Stockholms Stadsteater 1995-1999 och därefter som frilans. Med sin tydliga norrbottniska dialekt blev han en flitigt anlitad birollsskådespelare, ibland som lite obehagliga eller trångsynta typer som en av tjuvjägarna i Jägarna (1996). Han spelade också en allt annan än tolerant präst i serien Skärgårdsdoktorn (1998 och 2000). En senare och större roll var som osympatisk portier i TV-serien Hotel Seger (2000-2001).

1994 uppträdde han i enmansföreställningen "Mannen från Malmberget", 1994, senare även gjord för tv 1995. Där var han en gruvarbetare på flykt undan glesbygdens "Jantementalitet". Ofta lutade hans film- och tv-framträdanden åt det kufiska hållet, småängsliga typer som t.ex. pudelmannen Svante i tv-serien Hammarkullen (1997). Han har i intervjusammanhang förklarat att han mer än gärna också spelar sådana karaktärer. 1993 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Mobergstipendium.

P O Qvist (2004, redigerad 2020)

Insatser

Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?