Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1979). Född Rolf Göran Forsmark i Malmberget, Lappland. Han arbetade bl.a. som systembolagsexpedit innan han började med skådespelande och utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1976-1979. Forsmark har därefter verkat vid bl.a. Göteborgs stadsteater, Norrbottensteatern, Stockholms Stadsteater 1995-1999 och därefter som frilans. Med sin tydliga norrländska dialekt har han blivit en flitigt anlitad birollsskådespelare i de roller som ställt sådana krav, ibland som lite obehagliga eller trångsynta typer som en av tjuvjägarna i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1979). Född Rolf Göran Forsmark i Malmberget, Lappland.

Han arbetade bl.a. som systembolagsexpedit innan han började med skådespelande och utbildade sig vid Scenskolan i Malmö 1976-1979. Forsmark har därefter verkat vid bl.a. Göteborgs stadsteater, Norrbottensteatern, Stockholms Stadsteater 1995-1999 och därefter som frilans. Med sin tydliga norrländska dialekt har han blivit en flitigt anlitad birollsskådespelare i de roller som ställt sådana krav, ibland som lite obehagliga eller trångsynta typer som en av tjuvjägarna i Jägarna (1996). Han spelade också en allt annan än tolerant präst i serien Skärgårdsdoktorn (1998 och 2000). En senare och större roll var som osympatisk portier i långserien hotel Seger (2000-2001).

Med sin norrländska bakgrund i botten har han också framträtt i enmansföreställningen Mannen från Malmberget, 1994, senare även gjord för tv 1995, och som alltjämt (2003) spelas. Där var han en gruvarbetare på flykt undan glesbygdens "Jantementalitet". Ofta har hans film- och tv-framträdanden lutat åt det kufiska hållet, småängsliga typer som t.ex. pudelmannen Svante i tv-serien Hammarkullen (1997). Han har i intervjusammanhang förklarat att han mer än gärna också spelar sådana karaktärer. 1993 erhöll han Teaterförbundets Vilhelm Mobergstipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?