Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Anna Cecilia Björk i Trollhättan.-                                                       Anna Björk växte upp i Umeå och spelade barn- och ungdomsteater i sin hemstad innan hon flyttade till Stockholm där hon gick teaterlinjen på Södra Latin. Hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1989). Född Anna Cecilia Björk i Trollhättan.

-                                                      

Anna Björk växte upp i Umeå och spelade barn- och ungdomsteater i sin hemstad innan hon flyttade till Stockholm där hon gick teaterlinjen på Södra Latin. Hon var dock inte inställd på att fortsätta spela teater utan började istället arbeta på daghem. Efter ett tips om en provspelning fick hon rollen som den upproriska tonårsflickan i Dramatens uppsättning av Mats Wahls pjäs "Finns vi?" (1989). Detta imponerade så på Dramatens ledning att hon året efter fick anställning som elev vilket var unikt sedan Dramatens elevskola upphörde 1965. Samtidigt fick hon en av huvudrollerna i Marianne Ahrnes TV-serie Flickan vid stenbänken (1989). Hon har därefter förblivit fast engagerad vid Dramaten och har bl.a. spelat i Ingmar Bergmans uppsättning av "Peer Gynt" (1991).

På film har Björk medverkat i filmer som Skenbart (Peter Dalle, 2003), Fyra nyanser av brunt (Tomas Alfredson, 2004) och Harrys döttrar (Richard Hobert, 2005). Hon har även en roll i The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011).

2000 erhöll hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-12-19

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?