Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1993). Född Anna Ulrica Ericsson i S:t Görans församling, Stockholm. Hon är uppväxt i vad hon beskrivit som intellektuell medelklassmiljö i Lerum, en förort till Göteborg. När hon gick på högstadiet medverkade hon i skådespelaren Gösta Janssons lokalrevyer och fick också utlopp för sitt gryende teaterintresse på ortens fritidsgård där hon kom i kontakt med dramatikern Bo Sigvard Nilsson, som lärde henne inse vad teater egentligen är. Hon hade dock planer på att studera till veterinär men när hon i 17-årsåldern...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (film- och tv-roller från 1993). Född Anna Ulrica Ericsson i S:t Görans församling, Stockholm.

Hon är uppväxt i vad hon beskrivit som intellektuell medelklassmiljö i Lerum, en förort till Göteborg. När hon gick på högstadiet medverkade hon i skådespelaren Gösta Janssons lokalrevyer och fick också utlopp för sitt gryende teaterintresse på ortens fritidsgård där hon kom i kontakt med dramatikern Bo Sigvard Nilsson, som lärde henne inse vad teater egentligen är. Hon hade dock planer på att studera till veterinär men när hon i 17-årsåldern såg ett par Lars Norén-pjäser på teatern beslöt hon sig definitivt för att bli skådespelare.

Hon kom in på Scenskolan i Malmö 1987-1990 och har förutom studier där även tillbringat ett år i Buffalo i USA där hon studerade drama. Därefter har hon verkat vid flera scener i Borås, Stockholms stadsteater och Helsingborgs stadsteater. Efter ett par smärre tv-roller fick hon sitt stora genombrott i detta medium i Lars Norén-TV-pjäsen Som löven i Vallombrosa (1995) där hon hade en av de bärande rollerna. En annan tungt vägande uppgift, som också visade hennes begåvning för känslomässigt komplicerade och mångdimensionella roller, hade hon som arkitekten i tv-serien Familjen (2002).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?