Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Regi
Roll
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk  regissör och skådespelare. Född Karin Sofia Aspegrén i Ängelholm. Död i Sankt Görans församling, Stockholm. Gift med regissören Christian Tenow.-Kaj Tenow studerade vid Dramatens elevskola och syns i en rad biroller från och med Hälsingar (Ivar Johansson, 1933). Men det är som regissör som hon gjorde sin största insats inom filmen. Mellan 1938 och 1962 regisserade hon 20 kortfilmer.Hennes karriär var ovanlig, men kanske också typisk för de kvinnor som ville mer än stå framför kameran. Vägen till...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk  regissör och skådespelare. Född Karin Sofia Aspegrén i Ängelholm. Död i Sankt Görans församling, Stockholm. Gift med regissören Christian Tenow.

-

Kaj Tenow studerade vid Dramatens elevskola och syns i en rad biroller från och med Hälsingar (Ivar Johansson, 1933). Men det är som regissör som hon gjorde sin största insats inom filmen. Mellan 1938 och 1962 regisserade hon 20 kortfilmer.

Hennes karriär var ovanlig, men kanske också typisk för de kvinnor som ville mer än stå framför kameran. Vägen till regiyrket gick via kortfilmen och särskilt då valfilmen, eller propagandafilmen, där hon fick sina första större uppdrag som skådespelare.

Den första huvudrollen är i den socialdemokratiska valfilmen En kämpe faller - striden går vidare, en 46-minutersfilm av Gunnar Olsson. Den gjordes inför kommunvalet i Stockholm 1935. Filmen var producerad av SF och hade premiär på Auditorium i Stockholm, en biograf som visade kortfilmer i egna program. Valfilmer visades ofta för sig själva på bio och var gratis.

1936 spelade hon huvudrollen i en annan valfilm för Allmänna valförbundet, dåtidens högerparti: Kärlek och monopol (Arthur Natorp, 1936). Kortfilmen Pappa får påökt, som hon medverkade i året därpå, var regisserad av hennes man Christian Tenow. Båda två var under denna tid anställda på SF, hon som skådespelare och han som manusförfattare. Tillsammans med Natorp samarbetade sedan paret Tenow även på en reklamfilm för kaffe, Katjas cirkel, (1939) och en propagandafilm om mjölk, Mjölkens mirakel (1940).

Kaj Tenow debuterade 1938 som regissör, med kortfilmen Studieresan som handlar om två bondfruar som får lära sig hur man tar hand om djur och mjölkar kor - allt i linje med den så kallade Mjölkpropagandan som präglade svenska hem och hushåll under hela 1900-talet. Kanske för att hon var kvinna kom många av Kaj Tenows filmer att handla om produkter som mjölk - och den moderna tidens hushållning, med nya maskiner och metoder. Dessa dokumentärer utgör ett slags husmorsutbildning om man så vill, att jämföra med den omfattande produktion av Husmors filmer som började göras på 1950-talet (som då oftast skulle produceras av män).

Efter 1942 övergår hon till att i huvudsak ägna sig åt filmregi. Hon gör sina kanske allra bästa filmer: dokumentärfilmerna I bärmarkerna (1941) och Eld, lera och människor (1942), den senare om porslinstillverkningen i Gustavsberg. Båda är utsökt producerade, har ett suggestivt foto av Gösta Roosling och Kaj Tenow som berättare. Hon gör under 1940-talet flera beställningsfilmer för Kooperativa Förbundet och ett par valfilmer för Landsbygdspartiet Bondeförbundet: Vi på Vallberga (1944) och De unga tar vid (1946). Dessa filmer är alla producerade av SF där Kaj Tenow inofficiellt intar rollen som svensk films första kvinnliga dokumentärfilmare. Manus till hennes filmer är samtliga skrivna av maken.

Under 1950-talet tunnas regiuppdragen ut och hon regisserar bara tre filmer, samtliga på uppdrag av Arbetarskyddsnämnden. Kortfilmen En vanlig vardag (1956) är hennes näst sista film. Den är fotograferad av Gunnar Fischer. Hon regisserar sin sista film 1962.

Kaj Tenows insatser som speaker är också värda en kommentar - särskilt med tanke på att vi oftast i dessa sammanhang tänker på Gunnar Skoglunds smattrande journalfilmsröst. Under 1935 debuterar hon som speaker för ett par modereportage, bland annat kortfilmen Sommarens mode hos Lejamagasinet 1935. Ett senare exempel är I bärmarkerna där hon förmedlar både förnuft och känsla för den hushållning i skog och mark som var extra viktig i krigstider.

Mikaela Kindblom (2014)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?