Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Speaker
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1985). Född Carl Gustav Lennart Jähkel i Piteå, Norrbotten. Han växte först upp i Piteå och senare Sundsvall där han var med i skolteaterföreningen Vigor. Han hade dock inga direkta tankar att bli skådespelare utan började studera vid KTH i Stockholm men sedan tog skådespelarintresset över och han kom in vid Scenskolan i Malmö 1979. Efter examen 1982 arbetade han vid olika scener som Norrbottensteatern, Norrköpings och Helsingborgs stadsteatrar och därefter vid olika teatrar i Stockholm som TUR-teatern,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film- och TV-roller från 1985). Född Carl Gustav Lennart Jähkel i Piteå, Norrbotten.

Han växte först upp i Piteå och senare Sundsvall där han var med i skolteaterföreningen Vigor. Han hade dock inga direkta tankar att bli skådespelare utan började studera vid KTH i Stockholm men sedan tog skådespelarintresset över och han kom in vid Scenskolan i Malmö 1979. Efter examen 1982 arbetade han vid olika scener som Norrbottensteatern, Norrköpings och Helsingborgs stadsteatrar och därefter vid olika teatrar i Stockholm som TUR-teatern, Boulevardteatern 1987-1988 och Pistolteatern 1994-1997 samt även spelat barnteater vid Unga Riks.

1987 blev han första gången uppmärksammad för den stora tv-publiken genom sin roll som den något missanpassade och stökige ynglingen Kent i långserien Goda grannar. Det stora genomslaget har dock varit i filmen Jägarna (1996) där han kom att förkroppsliga en stornorrländsk machotyp, en temperamentsfylld karaktär som bryter mot den gängse schablonbilden av den tystlåtne och försagde vildmarksbon. Denna vildsint manlige uppenbarelse i jägarkläder var uppenbarligen något som slog an hos en större svensk publik, möjligen som en motbild den överciviliserade och känslomässigt kuvade mansbild som hört till en mer politiskt korrekt och salongsfähig samhällssyn. Rollen i Jägarna har sin komiska parallell i scenföreställningen (1996) och senare tv-versionen av Pistvakt (1998 och 2000), en uppföljare till Baywatch-parodin Strandvakt på Pistolteatern (1995), där det "typiska" Norrlandsidiomet förstorats till karikatyrens gräns. Han har också visat sig vara en utmärkt komediaktör i tv-serien c/o Segemyhr (1998, 1999 och 2003).

Han fick 1996 års Guldbagge för bästa manliga biroll för Jägarna och 1988 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa manliga huvudroll Granny's Dancing on the Table
Stockholm 2005 Bästa manliga biroll Så som i himmelen
Stockholm 2003 Bästa manliga biroll Suxxess
Guldbagge Stockholm 1997 Bästa manliga biroll Jägarna
Pris Stockholm 1997 Jägarna (1996 års filmpar - enl. Filmpublicisterna)

Insatser

Roll
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?