Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (7 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1986). Född Eva Charlotta Röse i Vårberg, Stockholm.-Hon är född och uppväxt i sydvästra förorten Vårberg och började som så många andra sin skådespelarbana genom barnteaterverksamheten vid Vår Teater och efter provfilmning fick hon en roll i tv-filmen Isas fläta (1986). På gymnasiet läste hon vid samhällsvetenskaplig linje med dramainriktning. Hon tänkte åka utomlands efter skolan men fick 1993 erbjudande om programledarjobb i TV i Disneyklubben, något som gjorde henne vidare känd liksom...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1986). Född Eva Charlotta Röse i Vårberg, Stockholm.

-

Hon är född och uppväxt i sydvästra förorten Vårberg och började som så många andra sin skådespelarbana genom barnteaterverksamheten vid Vår Teater och efter provfilmning fick hon en roll i tv-filmen Isas fläta (1986). På gymnasiet läste hon vid samhällsvetenskaplig linje med dramainriktning. Hon tänkte åka utomlands efter skolan men fick 1993 erbjudande om programledarjobb i TV i Disneyklubben, något som gjorde henne vidare känd liksom medverkan i Knesset i Z-TV.

1994 kom hon in vid Teaterhögskolan i Stockholm och efter examen 1998 till Dramaten, där hon varit verksam sedan dess. Vid samma tid spelade hon den kvinnliga huvudrollen i TV-serien Längtans blåa blomma (1998), som blev något av genombrott för den stora publiken. Hon har allmänt hyllats av kritiken och inte minst har man talat om "photogenique" vad gäller hennes utstrålning, vilket framkom tydligt i nämnda tv-serie. Hon har också filmat i Finland med roller i tv-serien Kotikatu (2001-2002) och filmen Me and Morrison (Minä ja Morrison, 2002). I den senare TV-serien De drabbade (2003) har hon visat att hon har förmåga att ge sin yttre skönhet ytterligare dimensioner genom att framställa en ytterligt diabolisk och skrämmande rollfigur. Hon var 1998 föremål för ett dokumentärprogram i TV, Det krävs mod för att ha talang. Under andra halvan av 2000-talet spelade hon bl. a. en av huvudrollerna i de två uppföljarna till Göta Kanal och under 2010-talet har hon främst setts som kriminalinspektör Maria Wern på såväl TV som film.

2000 erhöll hon Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium och sedan 2007 är hon svensk UNICEF-ambassadör

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Utmärkelser

Pris Stockholm 2005 Shoting Star vid Berlin Film Festival 2006 .

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?