Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Ulf Thomas Hedengran i Katarina församling, Stockholm. Han växte upp i Sveg där skådespelarintresset först väcktes när tv-serien Katitzi spelades in där i slutet av 1970-talet. Hans egna skådespelarplaner kom dock att realiseras långt senare. Han sökte till konstskola men kom inte in och arbetade i flera år inom diverse yrken som vid långvården, bilskrot, fjällhotell m.fl. 1988-1990 utbildade han sig vid Calle Flygares teaterskola och har därefter bedrivit privata studier vid bl.a. Studio Lederman samt 1992 vid Kulturamas...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Ulf Thomas Hedengran i Katarina församling, Stockholm.

Han växte upp i Sveg där skådespelarintresset först väcktes när tv-serien Katitzi spelades in där i slutet av 1970-talet. Hans egna skådespelarplaner kom dock att realiseras långt senare. Han sökte till konstskola men kom inte in och arbetade i flera år inom diverse yrken som vid långvården, bilskrot, fjällhotell m.fl. 1988-1990 utbildade han sig vid Calle Flygares teaterskola och har därefter bedrivit privata studier vid bl.a. Studio Lederman samt 1992 vid Kulturamas filmskådespelarlinje. Han har därefter spelat på olika scener som 1989 i Blodsbröllop på Söderteatern, 1991 i Simson och Delila på Folkoperan och vid amatörscenen Spegelteatern.

Sitt första filmframträdande gjorde han 1988 i dramadokumentären Dead Line producerad för Vägverket. Han blev först mest känd som en av de två rivaliserande bröderna i tv-serien Solo (1994) och därefter har det blivit en del roller, bl.a. hos Galenskaparna/After Shave. Där har han haft roller som ofta präglas av en slags allvarlig, smådrastisk och torrolig norrländsk humor som i deras tv-version av Alla ska bada (1999). En liknande form av korthuggen komik visade han även upp i serien Sally (1999) och relationskomediserien Mitt i livet (1999). I övrigt har det blivit en mångfald av trygga pappor och myndighetspersoner som brandsoldat i den uppmärksammade kortfilmen Victor (1997) och tv-serien Pip-Larssons (1998). I bjärt kontrast till detta kan man se hans roll som en av de mordiska tjuvjägarna i Jägarna (1996).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?