Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1988). Född i Stockholm. Hon är lillasyster till Sara Alström (se denna) och delvis uppväxt utomlands. Hon började spela barnteater tillsammans med sin syster vid Unga Teatern i Stockholm och medverkade 1987 endast 6 år gammal i Staffan Götestams Gränsland på Puckteatern. Senare fick hon ett par små barnroller på Dramaten i Ett dockhem (1989) och Amorina (1990) samt i Nils Karlsson pyssling på Berns 1989. Ungefär samtidigt gjorde hon sin filmdebut i en av kortfilmerna i Astrid Lindgren-serien,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1988). Född i Stockholm.

Hon är lillasyster till Sara Alström (se denna) och delvis uppväxt utomlands. Hon började spela barnteater tillsammans med sin syster vid Unga Teatern i Stockholm och medverkade 1987 endast 6 år gammal i Staffan Götestams Gränsland på Puckteatern. Senare fick hon ett par små barnroller på Dramaten i Ett dockhem (1989) och Amorina (1990) samt i Nils Karlsson pyssling på Berns 1989. Ungefär samtidigt gjorde hon sin filmdebut i en av kortfilmerna i Astrid Lindgren-serien, Gull-Pian (1989).

Hon genomgick estetisk linje på gymnasiet och först långt senare utbildning vid Teaterhögskolan i Stockholm från 2003 efter att ha skaffat sig en gedigen skådespelarerfarenhet i en rad tv-serier, framför allt som dotter till den lesbiska sjukhusprästen i Vita lögner och hårt hållen prästdotter i Skärgårdsdoktorn.

Hanna Alström är en skådespelare som agerar med intensitet och inlevelse och var en av de få ljuspunkterna i den i övrigt mediokra tonårsfilmen Sherdil (1999). Ett annat tydligt exempel var som kallblodig, rånmördande tonårstjej i tv-serien Aspiranterna (1998), där hennes ljusa och flickaktiga utseende skapade en i sammanhanget närmast chockartad effekt.

Utöver TV- och filmskådespelandet har Alström även varit verksam på flertalet teaterscener under 2000- och 2010-talet, däribland Dramaten och Stockholms Stadsteater.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?