Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

 Skådespelare (filmroller från 1993). Född Per Mikael Graffman i Uppsala. Han är son till skådespelaren och regissören Göran Graffman och skådespelerskan Maj-Britt Lindholm. Trots denna bakgrund var det inget självklart val att välja teaterbanan och efter gymnasiet började han arbeta som scenarbetare. Här blev han övertalad att söka till Scenskolan och utbildades vid Teaterhögskolan i Göteborg 1986-1989 och har därefter verkat som frilans vid olika teatrar som Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Unga Klara, Dramaten...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSkådespelare (filmroller från 1993). Född Per Mikael Graffman i Uppsala.

Han är son till skådespelaren och regissören Göran Graffman och skådespelerskan Maj-Britt Lindholm. Trots denna bakgrund var det inget självklart val att välja teaterbanan och efter gymnasiet började han arbeta som scenarbetare. Här blev han övertalad att söka till Scenskolan och utbildades vid Teaterhögskolan i Göteborg 1986-1989 och har därefter verkat som frilans vid olika teatrar som Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Unga Klara, Dramaten och China Teatern. Han har medverkat i ett flertal TV-produktioner som Den tatuerade änkan av Lars Molin, Nilecity 105.6, Rederiet, OP 7, Talismanen och Jordskott. Hans genombrott som filmskådespelare kom i Före stormen (2000), där han spelade en invandrad taxichaufför som ställs inför ett svårlösligt moraliskt dilemma. För denna insats belönades Graffman med en Guldbaggenominering i kategorin bästa manliga skådespelare. Övriga filmproduktioner som han medverkat i är bland andra Inga tårar, När mörkret faller och Rallybrudar. 2016  gjorde han en roll i Peter Modestijs guldbaggebelönade kortfilm 6A. Under våren 2018 har hans första internationella film premiär, komedin Overboard regisserad av Bob Fisher och Rob Greenberg.

P O Qvist (2004), redigerad 2017.

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa skådespelare Före stormen

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?