Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Speaker

Beskrivning

Tysk-svensk skådespelare. Född i Glogau, Tyskland (nuvarande Glogów, Polen). Eftersom föräldrarna, skådespelarna Franz Fiedler och Ruth Hoffmann spelade vid Fronttheater hos Wehrmacht, växte han upp hos sina morföräldrar i en by i det nuvarande Polen. I krigets slutskede gjorde han sin filmdebut i en barnfilm, Der kleine Muck (1944), som hans far regisserade. Efter Tredje rikets sammanbrott kom han till Berlin i slutet av 1940-talet, där fadern en tid drev en teater som gick omkull i samband med valutareformen 1948. I samband med Berlinblockaden 1948 skickades han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Tysk-svensk skådespelare. Född i Glogau, Tyskland (nuvarande Glogów, Polen).

Eftersom föräldrarna, skådespelarna Franz Fiedler och Ruth Hoffmann spelade vid Fronttheater hos Wehrmacht, växte han upp hos sina morföräldrar i en by i det nuvarande Polen. I krigets slutskede gjorde han sin filmdebut i en barnfilm, Der kleine Muck (1944), som hans far regisserade. Efter Tredje rikets sammanbrott kom han till Berlin i slutet av 1940-talet, där fadern en tid drev en teater som gick omkull i samband med valutareformen 1948. I samband med Berlinblockaden 1948 skickades han till bekanta i Sverige där han kom att gå i skola. Sin teaterutbildning fick han i Tyskland vid den statliga Westfälische Schauspielschule i Bochum 1961-1963 och var därefter sysselsatt vid stadsteatern i Saarbrücken 1963-1965. 1966 återvände han till Sverige, där han först var verksam vid Riksteatern 1967-67 och sedan vid Helsingborgs stadsteater där han förblev i sex år, till 1973. Därefter följde engagemang vid Göteborgs stadsteater från 1973 fram till 1998. I fortsättningen har han verkat som frilans och även gästspelat på scener som Teater Bhopa i Göteborg, Borås stadsteater och Länsteatern i Västmanland. På tv har han ofta framträtt som en mycket profilerad birollsskådespelare med sin största roll som den gamle familjepatriarken Ekebladh i Sjätte dagen (1999-2001), vilket i sig innebar en heltidssysselsättning. Hans storväxta utseende med den nästan kala hjässan har gjort honom lämpad för roller som skurk, mafioso eller andra tvivelaktiga figurer. Fiedler har dock även uppträtt i andra sammanhang som den lovordade dammsugarförsäljaren i Leva livet (2001) eller som polischef i den satiriska Kopps (2003). Med sin bakgrund har han också ibland fått spela tysk, då ofta med en påtaglig kylig och auktoritär framtoning, t.ex. som tysk industriman i serien Insider (1999).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?