Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Regissör, regiassistent m.m. (filmer från 1995). Född Paul Mikael Maurice Marcimain i Matteus församling, Stockholm.-Mikael Marcimain växte upp i ett konstintresserat hem och började ägna sig åt måleri och fotografering redan som barn. I mitten av tonåren insåg han att film var något han ville syssla med och efter studier i filmvetenskap på Stockholms Universitet jobbade han under nio år som regiassistent och lärde sig på så sätt sitt kommande yrke från grunden. Under slutet av 1990-talet blev han kontaktad av SVT-drama...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör, regiassistent m.m. (filmer från 1995). Född Paul Mikael Maurice Marcimain i Matteus församling, Stockholm.

-

Mikael Marcimain växte upp i ett konstintresserat hem och började ägna sig åt måleri och fotografering redan som barn. I mitten av tonåren insåg han att film var något han ville syssla med och efter studier i filmvetenskap på Stockholms Universitet jobbade han under nio år som regiassistent och lärde sig på så sätt sitt kommande yrke från grunden. Under slutet av 1990-talet blev han kontaktad av SVT-drama för att regissera ett avsnitt i miniserien Ett litet rött paket (1999) och det blev inledningen på en framgångsrik period som TV-regissör. Hans stora genombrott kom när han 2005 gjorde TV-versionen av Gellert Tamas uppmärksammade roman Lasermannen. Serien hyllades av kritikerna och vann även TV-priset Kristallen för bästa drama. Efter ytterligare en miniserie, Upp till Kamp (2007) debuterade Marcimain som långfilmsregissör 2012 med den politiska thrillern Call Girl. Filmen, som inspirerades av den så kallade "Bordellhärvan" 1976, blev såväl omtalad som kontroversiell och Mårten Palme hotade bl.a. med stämning då han ansåg att hans far, dåvarande statsminister Olof Palme, pekas ut som sexköpare av minderåriga. Marcimain, som Guldbaggenominerades för bästa regi, slog ifrån sig kritiken och menade att han hade gjort "en spelfilm, en fiktion". Förutom att göra spelfilm och TV-serier har Marcimain även varit verksam som reklamfilmsregissör.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2015 Bästa regi Gentlemen
Stockholm 2013 Bästa regi Call Girl
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2006 2005 års stipendium. För lysande regi i tv-serierna Lasermannen och Graven. Prissumma: 20 000 kr.

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?