Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Instrumentalist
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Spånga, Stockholm.-Han växte upp i ett kollektiv i Skåne som son till engelsmannen Steve Roney, som under 1960-talet drivit det berömda psykedeliska rockkonditoriet Filips i Stockholm, ett centrum för tidens flower-powerströmningar (namnet Shanti är indiska för fred). I kollektivet, som bl.a. innefattade Don Cherry, kom den unge Shanti att spela en del teater, bl.a. med Dons son Eagle-Eye Cherry, och barnteatergruppen turnerade även runt med sina föreställningar. Återkommen till Stockholm gick han Södra Latins teaterlinje och fick...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Spånga, Stockholm.

-

Han växte upp i ett kollektiv i Skåne som son till engelsmannen Steve Roney, som under 1960-talet drivit det berömda psykedeliska rockkonditoriet Filips i Stockholm, ett centrum för tidens flower-powerströmningar (namnet Shanti är indiska för fred). I kollektivet, som bl.a. innefattade Don Cherry, kom den unge Shanti att spela en del teater, bl.a. med Dons son Eagle-Eye Cherry, och barnteatergruppen turnerade även runt med sina föreställningar. Återkommen till Stockholm gick han Södra Latins teaterlinje och fick därefter jobb vid Riksteatern. Han fick även kontakt med de fria grupperna Fotfolket och Mitt i Prick. Efter ett år i USA fortsatte han med skådespelandet och utbildade sig 1991-1994 vid Högskolan för Teater i Göteborg. Därefter kom han till Stockholms stadsteater.

Med sin speciella, nästan barnlika utstrålning och veka röst har han ofta fått spela allehanda typer av outsiderroller, veka och ibland desperata karaktärer. I filmen Tillsammans (2000) var han urtypen för en mansmjukis.Hans fånge i Vägen ut (1999) var ännu en särlingroll, en som vägrar anpassa sig till det hårda livet på insidan och i Beck - Hämndens pris (2001) spelade han en kallblodig desperado och polismördare. Ännu en sådan psykotisk brottsling gjorde han i serien Tusenbröder (2002). Vid sidan av dessa kan man lägga roller i tv-uppsättningar av Lars Norén som Personkrets 3:1 (1998) och som nynazist i Skuggpojkarna (2001). Under 2010-talet har Roney framför allt synts som Paul Hjelm i filmatiseringarna av Arne Dahls kriminalromaner om A-gruppen.

För rollen i Vägen ut fick han 1999 års Guldbagge för bästa manliga biroll.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-27

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Göteborg 2002 Bästa manliga biroll Beck - hämndens pris
Guldbagge Stockholm 2000 Bästa manliga biroll Vägen ut

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?