Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1994). Född Jacob Abel Joachim Eriksson i Sala, Västmanland. Han är uppväxt i ett hem som präglades av teaterintresse genom att modern spelade amatörteater. Han gick ekonomisk linje på gymnasiet men kom att ägna en del tid åt att skriva spex och sketcher. Han kom först till Stockholm där han först var vid NBV:s teaterverkstad och sedan vid Teater Mandrillon där han kom att spela huvudrollen i Odön von Horvaths Tro, hopp och kärlek (1988) samt medverkade i en del andra uppsättningar. Därefter började han vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1994). Född Jacob Abel Joachim Eriksson i Sala, Västmanland.

Han är uppväxt i ett hem som präglades av teaterintresse genom att modern spelade amatörteater. Han gick ekonomisk linje på gymnasiet men kom att ägna en del tid åt att skriva spex och sketcher. Han kom först till Stockholm där han först var vid NBV:s teaterverkstad och sedan vid Teater Mandrillon där han kom att spela huvudrollen i Odön von Horvaths Tro, hopp och kärlek (1988) samt medverkade i en del andra uppsättningar. Därefter började han vid Scenskolan i Göteborg 1990 men fortsatte samtidigt samarbetet med Teater Mandrillon. Efter examen 1993 var han en tid vid Backa teater och förblev i Göteborg under några år. Sedan flyttade han tillbaka till Stockholm där det fanns större möjligheter till frilansjobb. Han har där blivit en flitigt anlitad skådespelare och har även uppträtt i komikersammanhang, bl.a. i radion och i kabaréer.

Han är en mångsidig skådespelare som är användbar för varjehanda rolltyper antingen som officer i 1880-talets Sverige i tv-serien Längtans blå blomma (1998), som polis och drömpappa i filmen Tsatsiki, morsan och polisen (1999) eller som "superskurk" i barnserien Världens minsta lillasyster (2003). Under senare delen av 2000-talet och början av 2010-talet sågs Ericksson bl. a. i filmatiseringarna av Stieg Larssons Millenium-serie samt i TV-serien En pilgrims död (2013).

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa manliga biroll Adam & Eva

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?