Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1995). Född Tony Peter Villiam Engman i Hallstavik, Uppland. Han är uppväxt i bruksorten Hallstavik i Roslagen där han utbildade sig till svetsare och arbetade en tid vid Holmens bruk på hemorten. Därefter flyttade han till grannstaden Norrtälje och vidare till Stockholm i början av 1980-talet där han arbetade i vitt skilda yrken som lastbilschaufför, taxichaufför, barnskötare, brevbärare m.m. Han verkade också som musiker och låtskrivare och turnerade runt med punkbandet President Gas, som även gav ut ett par skivor. 1990 fick han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1995). Född Tony Peter Villiam Engman i Hallstavik, Uppland.

Han är uppväxt i bruksorten Hallstavik i Roslagen där han utbildade sig till svetsare och arbetade en tid vid Holmens bruk på hemorten. Därefter flyttade han till grannstaden Norrtälje och vidare till Stockholm i början av 1980-talet där han arbetade i vitt skilda yrken som lastbilschaufför, taxichaufför, barnskötare, brevbärare m.m. Han verkade också som musiker och låtskrivare och turnerade runt med punkbandet President Gas, som även gav ut ett par skivor. 1990 fick han arbete som scenarbetare på Operan och senare vid Dramaten. Han började söka sig till olika teaterutbildningar och kom slutligen in vid Högskolan för teater i Göteborg 1993 där han studerade till 1996. Efter en provuppspelning på skolan fick han en av huvudrollerna i Åke Sandgrens Stora och Små Män och upplevde då lite av ett genombrott som den lite trulige av de tre ynglingarna som sökte framtiden i jazzmusiken. Därefter har han med sin lite kantiga framtoning ofta fått gestalta lite halvsympatiska figurer som t.ex. i filmen Suxxess (2002) eller som skådespelare i tv-serien Stora Teatern (2002).

1998 erhöll han Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2007 Bästa manliga biroll När mörkret faller

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?