Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Rådgivare
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska. Född Ingela Maria Olsson i Nybro, Småland. Intresset för att skådespela växte fram vid en kvällskurs hos ABF i hemstaden Kalmar. Efter skolan reste hon arton år gammal till Paris där hon fångades av den stimulerande teateratmosfären vid Théâtre du Soleil och andra institutioner. Tillbaka i Stockholm var hon 1980 med och bildade teatergruppen Sargasso, bl.a. med Rickard Günther, där man bedrev sin verksamhet på rent kollektiv grund och skådespelarna regisserade varandra. Man bjöd även in representanter från andra grupper såsom den...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Ingela Maria Olsson i Nybro, Småland.

Intresset för att skådespela växte fram vid en kvällskurs hos ABF i hemstaden Kalmar. Efter skolan reste hon arton år gammal till Paris där hon fångades av den stimulerande teateratmosfären vid Théâtre du Soleil och andra institutioner. Tillbaka i Stockholm var hon 1980 med och bildade teatergruppen Sargasso, bl.a. med Rickard Günther, där man bedrev sin verksamhet på rent kollektiv grund och skådespelarna regisserade varandra. Man bjöd även in representanter från andra grupper såsom den Grotowski-inspirerade Odinteatret. När Sargasso gick i graven var hon en period frilans bl.a. vid Pistolteatern innan hon 1989 återförenades med Rickard Günther, som tidigare varit med om att grunda Teater Galeasen. Där började hon spela i början av 1990-talet och blev uppmärksammad i uppsättningar som Fassbinders Änglar eller Soporna, staden och döden (1995) och Solitärer (1996). Sedan dess har hon vid sidan av Galeasen också uppträtt på scener som Orionteatern och Stadsteatern.

P O  Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2005 Bästa kvinnliga biroll Så som i himmelen

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?