Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Sjungs av
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk artist och skådespelare. Född Marie Helen Sjöholm i Sundsvall.-Helen Sjöholm har framför allt gjort sig känd som sångerska och en av landets mer framträdande musikalartister men hon har även gjort en del lyckade gästspel i svensk film. Under mitten av 1990-talet gjorde hon många insatser som röstskådespelare i svenska versioner av animerade amerikanska barnfilmer, exempelvis titelrollen i Anastasia (Don Bluth, 1997). 1999 var det sedan dags för Sjöholms traditionella skådespelardebut när hon spelade...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk artist och skådespelare. Född Marie Helen Sjöholm i Sundsvall.

-

Helen Sjöholm har framför allt gjort sig känd som sångerska och en av landets mer framträdande musikalartister men hon har även gjort en del lyckade gästspel i svensk film. Under mitten av 1990-talet gjorde hon många insatser som röstskådespelare i svenska versioner av animerade amerikanska barnfilmer, exempelvis titelrollen i Anastasia (Don Bluth, 1997). 1999 var det sedan dags för Sjöholms traditionella skådespelardebut när hon spelade musikalartist i Där regnbågen slutar (Richard Hobert) och fem år senare gestaltade hon Gabriella i Kay Pollacks jättesuccé Så som i himmelen. I den framförde Sjöholm bland annat "Gabriellas sång" som kom att ligga på svensktoppen i 68 veckor. Det skulle dröja till 2011 innan svensk folket fick se Sjöholm på vita duken igen. Den här gången i sin största roll hittills, som Karin Larsson i filmatiseringen av Marianne Fredrikssons roman med samma namn, Simon och Ekarna (Lisa Ohlin). Sjöholm fick god kritik av de svenska recensenterna och hon belönades även med en guldbaggenominering i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin insats.

Martin Ohlsson (2014)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad 2012 Bästa kvinnliga huvudroll Simon och ekarna

Insatser

Musikstycken

Sjungs av
Framförs av
Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?