Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1987), manusförfattare, regissör. Född Carl Johan Rheborg i Täby. Han är uppväxt i medelklassmiljö och redan som barn var han filmintresserad och gjorde egna kortfilmer. I ungdomen arbetade han i fotoaffär och i en videofirma. Efter två misslyckade försök att komma in vid Scenskolan läste han in en jurdikexamen 1990 men tyckte att det inte var något som passade och gick vidare till reklambranschen via utbildning vid RMI Berghs reklamskola. Genom företaget Rally TV 1990-1996 kom han i kontakt med Henrik Schyffert och via en skrivarkurs...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1987), manusförfattare, regissör. Född Carl Johan Rheborg i Täby. Han är uppväxt i medelklassmiljö och redan som barn var han filmintresserad och gjorde egna kortfilmer. I ungdomen arbetade han i fotoaffär och i en videofirma. Efter två misslyckade försök att komma in vid Scenskolan läste han in en jurdikexamen 1990 men tyckte att det inte var något som passade och gick vidare till reklambranschen via utbildning vid RMI Berghs reklamskola. Genom företaget Rally TV 1990-1996 kom han i kontakt med Henrik Schyffert och via en skrivarkurs vid TV blev han bekant med Jonas Inde. Tillsammans med Henrik Schyfferts kompis Andres Lokko kom dessa personer att formera Killinggänget som sedan dess uppträtt på scen och i TV i olika sammanhang, främst i TV-filmantoligin under dem gemensamma rubriken Fyra små filmer (1999) med titlar som Gunnar Rehlin - en liten film om att göra någon illa, Ben & Gunnar - en liten film om manlig vänskap, På sista versen - en liten film om döden och Torsk på Tallinn - en liten film om ensamhet, den sistnämnda en mördande parodi på Kåge Jonssons TV-dokumentärer. Rheborgs roll i sammanhanget har varit karaktären Percy Nilegård som är den sammantagna satiren över de senaste decenniernas managementfloskosofi. Jämsides med detta har han uppträtt i mer "normala" spelroller på scen som 1995-96 på China i The Little Shop of Horrors, 1997/99 i Hotelliggaren, 2003 i Gifta vänner på Stockholms stadsteaters Backstage samt i film och TV, där han hade huvudrollen i den kultförklarade serien Kenny Starfighter (1997) som rymdvarelse med rundligt tilltagen självironi i bagaget. Han gjorde också ett inhopp i Rederiet (1998) som en av de mer bisarra medlemmarna i redarfamiljen Dahlén. I 2003 års adventskalender i TV, Håkan Bråkan, gjorde han en inte mindre originall tolkning av en överårig Jerry Williams-besatt medelålders man. Som reklamfilmmakare har han vunnit guldägget för sin reklamfilm med de skrikande skottarna för mobiltelefoni. Rheborg och de andra är ganska typiska resultat av en generation som växt upp med den medieexplosion som ägt rum de senaste decennierna och satiren drabbar i huvudsak mediesamhället och dess avarter liksom i fallet Percy Nilegård. Själv räknar han t.ex. det engelska satirprogrammet Not the Nine O'Clock News som en viktig inspirationskälla. Det finns egentligen två sidor av Johan Rheborg. Dels är det satirikern som gisslar företeelser i medie- och managementsamhället dels har han i flera andra sammanhang kommit att förkroppsliga sårbara, moderna män på gränsen till nervsammanbrott som blir ännu en variant på mansrollens kris i samtiden. TV-serien Cleo (2002 och 2003), blir ett belysande exempel på hur dessa två dimensioner möts: den självsäkre och kaxige som drabbas av en existentiell kris när han får ett svårt sjukdomsbesked. (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manliga huvudroll Orca
Stockholm 2005 Bästa manuskript Fyra nyanser av brunt
Stockholm 2005 Bästa skådespelare Fyra nyanser av brunt

Insatser

Musikstycken

Framförs av

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?