Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1979). Född Annette Elsa Katarina Ewerlöf i Engelbrekts församling, Stockholm.-Hon började spela teater vid 13 års ålder vid Vår Teater dit hon lockats av en kamrat. Efter gymnasiet bestämde hon sig på större allvar för att bli skådespelare men läste först under en tid vid universitetet innan hon så småningom utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm 1985-1988. Därefter har hon varit engagerad vid en rad scener som Nya Pistolteatern, Riksteatern, Parkteatern samt några år vid Dramaten. Med sin lite...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1979). Född Annette Elsa Katarina Ewerlöf i Engelbrekts församling, Stockholm.

-

Hon började spela teater vid 13 års ålder vid Vår Teater dit hon lockats av en kamrat. Efter gymnasiet bestämde hon sig på större allvar för att bli skådespelare men läste först under en tid vid universitetet innan hon så småningom utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm 1985-1988. Därefter har hon varit engagerad vid en rad scener som Nya Pistolteatern, Riksteatern, Parkteatern samt några år vid Dramaten.

Med sin lite speciella utlevande stil har hon ofta fått spela något nerviga och överspända kvinnor, ibland på gränsen till sammanbrott. Detta var tydligt redan i en av hennes första stora tv-roller som vrakplundrardotter i tv-serien Husbonden (1989). Stor framgång hade hon som grannen Mona i komediserien Pappas flicka (1997 och 1998).

Hon erhöll 1999 års Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för Tomten är far till alla barnen.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2000 Bästa skådespelerska Tomten är far till alla barnen

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?