Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1995). Född Per Ture Mikael Svensson i Karlshamn, Blekinge. Beslutet att ägna sig åt skådespeleri kom ganska sent i samband med värnplikten och efter förberedande studier vid Kulturama och Skara Skolscen utbildade han sig 1991-1994 vid Teaterhögskolan i Stockholm. Vid sidan av detta har han även arbetat som scenarbetare och statist på Dramaten. Därefter spelade han vid Nya Pistolteatern i den succéartade föreställningen Pistvakt (1996), 1997-1999 vid Upsala stadsteater och därefter vid Dramaten. Med sin milda...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1995). Född Per Ture Mikael Svensson i Karlshamn, Blekinge.

Beslutet att ägna sig åt skådespeleri kom ganska sent i samband med värnplikten och efter förberedande studier vid Kulturama och Skara Skolscen utbildade han sig 1991-1994 vid Teaterhögskolan i Stockholm. Vid sidan av detta har han även arbetat som scenarbetare och statist på Dramaten. Därefter spelade han vid Nya Pistolteatern i den succéartade föreställningen Pistvakt (1996), 1997-1999 vid Upsala stadsteater och därefter vid Dramaten.

Med sin milda och stillsamt vänliga framtoning har han företrädesvis uppträtt i mer komiska roller, som i situations- och relationskomediserien Två som oss (1999), ihärdigt pratande taxichaufför i Gossip (2000) eller som i serien Olivia Twist (2002) där han i form av restaurangägaren Brunander var den goda fen som räddar Olivia ur tjuvbandets garn.

2003 fick han kanske sitt riktigt stora komiska genombrott i tv som den fumlige pappan i adventskalendern Håkan Bråkan. Han har även haft lite mer allvarligt färgade roller som den autistiske pojkens far i Beck - Pojken i glaskulan (2002) eller som en av dataprogramerarna som säger upp sig i vrede i Suxxess (2002). På Dramaten har han haft viktigare roller i teaterversionen av Festen och han har som en av sina personliga favoriter den dumkomiske Andreas Blek av Nosen i Shakespeares Trettondagsafton som han spelade där 2002. Han skall inte förväxlas med den äldre skådespelaren Per Svensson (f.1956).

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?