Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född och död i Stockholm.-Michael Nyqvist var advokatson och teaterdebuterade som "snödriva" (!) i de kristna scouternas teaterverksamhet. Efter gymnasiet gick han förberedande teaterutbildning vid Birkagårdens folkhögskola och senare vid Scenskolan i Malmö (1986-1989) med praktik vid Folkteatern i Göteborg. Efter examen följde Örebro länsteater innan han återvände till Stockholm med spel vid Teater Aurora 1993-1994. Han slog därefter igenom i stadsteaterns uppsättning av "Angels in America Part One" (1995).Han spelade i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född och död i Stockholm.

-

Michael Nyqvist var advokatson och teaterdebuterade som "snödriva" (!) i de kristna scouternas teaterverksamhet. Efter gymnasiet gick han förberedande teaterutbildning vid Birkagårdens folkhögskola och senare vid Scenskolan i Malmö (1986-1989) med praktik vid Folkteatern i Göteborg. Efter examen följde Örebro länsteater innan han återvände till Stockholm med spel vid Teater Aurora 1993-1994. Han slog därefter igenom i stadsteaterns uppsättning av "Angels in America Part One" (1995).

Han spelade i Lars Norén-pjäser vid Riksteatern och det var i flera av dennes pjäser (även gjorda som TV-uppsättningar) som Nyqvist utmärkte sig. Med sin mörka utstrålning specialiserade han sig nästan på att plocka fram de mörkaste sidorna hos manligheten genom att porträttera frustrerade, kommunikationslösa män som bara kan reagera med aggression och ilska. Så var fallet med Norén-televiseringarna Personkrets 3:1 (1998) och Skuggpojkarna (2001), och detta var något som Lukas Moodysson utnyttjade i filmen Tillsammans (2000) där Nyqvist spelar en alkoholiserad hustrumisshandlare.

Helt annorlunda blev senare hans succéroll som försagd mjölkbonde som möter den stora kärleken i form av en bibliotekarie av annan klass och kulturbakgrund i Grabben i graven bredvid (Kjell Sundvall, 2002). Nyqvist förklarade också som något av ett konstnärligt credo att vilja visa sanningen: att våga visa precis de liv vi lever och förmedla tankar som människor inte vågar tänka och känslor man inte vågar känna.

2009 gestaltade han den grävande journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons Millennium-trilogi. Han har sedan dess även satsat på en internationell filmkarriär och har bl.a. kunnat ses spela mot Tom Cruise i Mission: Impossible - Ghost Protocol (Brad Bird, 2011).

Michael Nyqvist erhöll det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 2000, och fick 2003 Guldbaggen för bästa manliga huvudroll i Grabben i graven bredvid. Han vann även en guldbagge för bästa manliga biroll för sin insats i Pernilla Augusts Den allvarsamma leken (2016).

P O Qvist (2004), redigerad 2017-01-24 och 2017-06-28

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2017 Bästa manliga biroll Den allvarsamma leken
Pris Minsk 2007 Så som i himmelen Bästa manliga skådespelarpriset
Guldbaggenominerad Göteborg 2006 Bästa manliga biroll Den bästa av mödrar
Stockholm 2005 Bästa skådespelare Så som i himmelen
Guldbagge Stockholm 2003 Bästa skådespelare Grabben i graven bredvid
Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa manliga biroll Tillsammans
Festivalpris Gijon 2000 Tillsammans (bästa skådespelare)

Insatser

Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?