Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1992). Född Carl Gustaf Hammarsten i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. -Gustaf Hammarsten växte upp i Vallentuna norr om Stockholm och valde mellan Berghs reklamskola (för att bli art director) och en teaterutbildning. Han kom att välja det senare och utbildade sig först vid Calle Flygare och sedan vid Teaterhögskolan i Stockholm 1992-1995. Dessförinnan hade han en liten roll i Den goda viljan (1991). Första stora rollen var i "Bombi Bitt och Nick Carter" (1994, TV-version 1995) vid Norrlandsoperan och han har...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1992). Född Carl Gustaf Hammarsten i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

-

Gustaf Hammarsten växte upp i Vallentuna norr om Stockholm och valde mellan Berghs reklamskola (för att bli art director) och en teaterutbildning. Han kom att välja det senare och utbildade sig först vid Calle Flygare och sedan vid Teaterhögskolan i Stockholm 1992-1995. Dessförinnan hade han en liten roll i Den goda viljan (1991). Första stora rollen var i "Bombi Bitt och Nick Carter" (1994, TV-version 1995) vid Norrlandsoperan och han har därefter spelat på Folkteatern i Gävle, Göteborgs Stadsteater, Teater Galeasen, Orionteatern och Stockholms stadsteater.

Hammarsten har i många roller blivit en exponent för den komiska varianten av den s.k. nye mannen i det svenska samhället. Detta kom inte minst till uttryck i Lukas Moodyssons Tillsammans (2000) där han spelar den velige mysmjukisen Göran. Denna typ av mesig rollkaraktär har han fortsatt att spela i TV-serierna Låt stå! (2000) och Cleo (2002-2003), där han porträtterar rektor respektive receptionist. En internationell publik fick ta del av hans rollprestation som medhjälparen Lutz i Sacha Baron Cohens Brüno (2009). För de svenska barnen kanske han framför allt känns igen från sin gestaltning av Kurre i 2011 års julkalender Tjuvarnas jul.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Utmärkelser

Festivalpris Torino 2004 Tillfällig fru sökes (bästa skådespelare, Toriono Cinema delle donne)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?