Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1996). Född Alexandra Susanna Rapaport i Västerleds församling, Stockholm. Hon är uppväxt i Bromma med polskfödda föräldrar. Redan som barn spelade hon teater och på högstadiet blev hon uppmuntrad av sin bildlärare att fortsätta vilket gjorde att hon provfilmade för tv och fick en roll i tv-serien Det blåser på månen (1985). Hon arbetade sedan i diverse yrken som expedit, servitris m.m. innan hon 1993 kom in vid Teaterhögskolan i Stockholm och studerade där till 1997. Under praktiktiden hade hon en liten roll i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller från 1996). Född Alexandra Susanna Rapaport i Västerleds församling, Stockholm.

Hon är uppväxt i Bromma med polskfödda föräldrar. Redan som barn spelade hon teater och på högstadiet blev hon uppmuntrad av sin bildlärare att fortsätta vilket gjorde att hon provfilmade för tv och fick en roll i tv-serien Det blåser på månen (1985). Hon arbetade sedan i diverse yrken som expedit, servitris m.m. innan hon 1993 kom in vid Teaterhögskolan i Stockholm och studerade där till 1997. Under praktiktiden hade hon en liten roll i serien Nudlar & 08:or (1996) och gjorde senare sketcher i TV-programmet Elbyl (1997). Hon slog igenom stort med rollen i Tsatsiki, morsan och polisen (1999) och ungefär samtidigt i tv som den temperamentsfulla sköterskan Yolanda i OP:7 (1997, 1998 och 1999). Har också uppträtt på scen 1998 i Magnus Ugglas show Nya, drygare Uggla och 1999 i Stockholms Stadsteaters Backstage-uppsättning av Rabarbers samt spelat vid Upsala Stadsteater.

Hon har med sin blixtrande utstrålning och temperament blivit en av de mest flitigt anlitade i sin generationen av skådespelare med både komediroller som i tv-serien Jobbet och jag (1998) och mer dramatiska som i det isländska dramat Mörkrets furste (2000) samt bedragerska i Herr von Hancken (2000). Med dessa egenskaper gjorde hon 2003 även en mycket annorlunda och omtvistad narr i Dramatens uppsättning av Kung Lear. Trots att Rapaport sedan länge tillhört Dramatens fasta ensemble har hon fortsatt att vara väldigt aktiv såväl när det gäller TV som film och under 2010-talet har hon bl. a kunnat ses i huvudrollen i SVT-serien Drottningoffret (2010) samt i en av birollerna i Thomas Winterbergs hyllade Jakten (2012).

2000 erhöll hon Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Utmärkelser

Festivalpris Poznan 2000 Tsatsiki, morsan och polisen (Poznan Goats till bästa skådespelerska)
Berlin 2000 (Shooting Star)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?