Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska. Född Anna Maja Elisabet Pettersson i Västerleds församling, Stockholm. Hon är växte upp i Bredäng och gick först vid Södra Latins teaterlinje och därefter 1990-1993 vid Teaterhögskolan i Stockholm. Efter några år 1994-1998 vid Stockholms Stadsteater har hon i huvudsak varit frilans och från 2000 vid Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm bl.a. som regissör. Hon har en spelstil och framtoning som är lite långsam och fysiskt påtaglig och, som det beskrivits, med en stark känsla för det som ligger mellan "sjukt och friskt", vilket gör att hon...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Anna Maja Elisabet Pettersson i Västerleds församling, Stockholm.

Hon är växte upp i Bredäng och gick först vid Södra Latins teaterlinje och därefter 1990-1993 vid Teaterhögskolan i Stockholm. Efter några år 1994-1998 vid Stockholms Stadsteater har hon i huvudsak varit frilans och från 2000 vid Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm bl.a. som regissör.

Hon har en spelstil och framtoning som är lite långsam och fysiskt påtaglig och, som det beskrivits, med en stark känsla för det som ligger mellan "sjukt och friskt", vilket gör att hon kan göra gestalter som kan vara nog så obehagliga såsom kriminalpolisen i tv-filmen Bekännelsen (2001), som på ett underförstått sätt visar att hon kommit att genomskåda de två hyggliga grabbar som blivit mördare. När hon fick Svenska Dagbladets Thaliapris 1999 var det med motiveringen att hon kunde kombinera det sköra och det kraftfulla, sårbarhet och styrka, sceniska implosioner parade med bortvänd ångest samt att hon tar plats med en stor självklarhet och närvaro. Än mer blir dessa egenskaper en tillgång när hon spelat i Lars Norén-pjäser såsom tv-versionen av Ett sorts Hades (1996) där hon gör en person som är påträngande speedad och manisk samt i minst lika hög grad som en likaledes envetet pratande poet i Personkrets 3:1. Dessa egenskaper gör att det ligger ett drag av tvetydighet även över mer "normala karaktärer" hon gjort som mamman i Bäst i Sverige! (2002) och den snälla lärarinnan i tv-serien En ö i havet (2003). Hon har även erhållit det av Svenska Akademien utdelade Carl Åkermarks stipendium 1998.

2012 satte Pettersson upp Fröken Julie på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Uppsättningen, där Pettersson själv spelar samtliga roller, blev mycket uppmärksammad och hon tilldelades såväl Svenska Teaterkritikernas pris samt Dagens Nyheters kulturpris för sin insats.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?